Přeskočit na obsah

Wikipedie:Nástěnka/Wikimedia ČR/Uč s Wiki - jaro 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Název kurzu
Uč s Wiki - jaro 2019
Instituce
Wikimedia ČR
Instruktor
Vojtěch Veselý
Datum konání
18. března 2019 13.00 – 28. května 2019 14.00
Program
Wikimedia ČR - Knihovny (archiv), Education courses 2019-20

V rámci vzdělávacího programu Uč (s) Wiki vám představíme základní (technické) funkce Wikipedie a pomocí příkladů dobré praxe ukážeme, jak je lze využívat jako nástroj pro rozvoj kritického myšlení a digitální gramotnosti.



Program

10:00–11:00 Organizační okénko, seznamovací kolečko, očekávání, program dne, napojení na RVP, rozvíjené kompetence (Honza, 25 minut) Úkoly zaměřené na orientaci na W. z pohledu editora (ve dvojicích, pilot-kopilot) (Vojta, 35 minut)

11:00–11:50 Seznámení se s příklady dobré praxe využívání Wikipedie, které učitel může zařadit do výuky (Honza, 40 minut) Představení Nástěnky (pouze teoretické – že existuje a proč je užitečná) (Vojta, 10 minut)

11:50–12:00 Přestávka

12:00–13:00 Diskuze a zodpovídání dotazů na témata nastudovaná v rámci domácí přípravy a na dotazy vzniklé během dopoledne - Vojta

13:00–13:50 Obědová pauza

13:50–14:25 Seznámení se s příklady dobré praxe - učitelé si sami zažijí aktivitu v roli žáků, po aktivitě následuje reflexe a zpětná vazba wandering posters (Honza či Vojta, 35 min)

14:25–14:30 Přestávka

14:30–15:45 učitelé se rozdělí do skupinek a vymýšlí vlastní aktivitu, kterou prezentují a ostatní dávají zpětnou vazbu (Honza či Vojta) příprava aktivit (35 minut) prezentace a zpětná vazba (40 minut)

15:45–16:00 společná zpětná vazba na celý den + el. dotazník, uzavření (Vojta)



Úkoly zaměřené na orientaci na Wikipedii

  • V kolik hodin proběhla poslední změna na Wikipedii a kdo ji udělal?
  • Kdo je autorem článku Jan Hus a který den vznikl? (Bonus: vytvořte odkaz na původní, nejstarší verzi tohoto článku.)
  • Jak se jmenuje uživatel, který založil článek Krajta papuánská?
  • Podívejte se do historie článku Mířovice. Anonymní uživatel do článku vložil text, který byl následně smazán. Co tam napsal a jak dlouho to v článku vydrželo?
  • (bonus) Co provedl uživatel Ladislavspacek 8. srpna 2014 v 17:27 v hesle Ladislav Špaček? Zvládnete i zjistit, jaký to mělo mediální dopad?
  • (bonus) Proč byl z Wikipedie smazán článek E&K Automation?



Zodpovídání dotazů

  • Co všechno lze pokládat za „reference“ k článku a jak se přesně doplňují?
  • Jednalo se mi konkrétně o článek ke knižní sérii Cizinka ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Cizinka_(kni%C5%BEn%C3%AD_s%C3%A9rie) ), kdy se v článku zmiňuje i seriál. Informace by ale mohla být rozšířena např. o počet natočených sérií, nebo (protože se jedná o českou wikipedii) by mohla být doplněna o informaci, kdy byl seriál poprvé vysílán u nás v ČR. A otázka byla, kde najít relevantní zdroj k takové informaci, zda-li by relevantním zdrojem mohla být filmová databáze (např. Čsfd nebo Edna apod.), nebo odkaz na článek konkrétní televizní stanice..?



Příklad aktivity

Wandering posters



Vlastní aktivita

  • na kolik je aktivita minut
  • pro kolik je žáků, jak jsou děleni (skupinky, samostatně,...)
  • pracuje se s počítači/mobily, nebo bez nich? jsou potřeba nějaké jiné pomůcky?
  • co je cílem aktivity (může jich být i více, např. seznámení se s nějakým konkrétním aspektem či pravidlem Wikipedie, diskuse nad rolí internetu při učení,...)
  • samotný průběh či osnova aktivity



Odkazy



Sebehodnocení a zpětná vazba



Seznam účastníků[editovat zdroj]

Účastník Článek Dozor
Knihkupka
Bambule1
Michaela Staňková
Tahoc