Wikipedie:Mediagrant/Události/Úvodní stránka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O ProjektuO Projektu
O Projektu

Toto je archiv kampaně k 3. běhu Mediagrantu. Aktuální pravidla naleznete na stránce Wikipedie:Mediagrant/Události

Mistrovství světa v zírání (anglicky World Staring Championship) je sportovní recesistická událost, která se pravidelně koná každý rok v květnu již od roku 1976. Na jejím začátku stál nápad absolventů 4. ročníku gymnázia v Pine Springs, kteří si tak krátili maturitní týden. Později jeden z nich Bill Crackenwood, uspořádal podobnou soutěž se spolužáky z prvního ročníku vysoké školy ve státě Texas. Pak už to šlo každý rok stejně a ze školní recese se stala regionální událost. V té době se pořádaly soutěže v rámci státu Texas, které vrcholily vždy na univerzitě v Dallasu. Texas Staring Championship si však brzy našel oblibu i v jiných státech USA a tak již od roku 1984 se konaly pravidelné šampionáty na území této severoamerické země.

Když se pak v roce 1992 účastnil závodu první účastník z Evropy, Ir Michael Glue, došlo k popularizaci i v zámoří a již od roku 1997 se konají světové šampionáty World Staring Championship v různých částech světa za účasti borců z řady zemí. V roce 2015 se bude konat 38. ročník v České republice.

Šestinásobný mistr světa Thomas Trubka cvičí v lese ve svém rodném Washingtonu. Jak sám říká „nejlepší je zírat do pohybujících se větví. Brýle používám jen jako ochranu, kdyby zafoukal vítr“.

Současným několikanásobným držitem zlaté medaile je šestinásobný mistr světa Američan Thomas Trubka ze státu Washington. Thomas Trubka nezapírá své české předky, ale jediná dvě slova, která si od své babičky pamatuje jsou „buchty“ a „kolache“. Jeho smrtelně chladný tupý pohled už dostal nejednoho borce. Dokáže takto civět skutečně hodiny. I Miko Kuziaka, Japonec žijící v Londýně, kterému zase pomáhá hluboký stav meditace, nevydržel Trubkův tupý pohled a po 12 hodinách odpadl. Psal se rok 2008 a Trubka se tak poprvé stal mistrem světa. Od té doby své prvenství drží a nikdo ho doposavad zatím neporazil.

V poslední době se z každé země mohou kvalifikovat až tři reprezantanti, kteří se postupně utkají na základě losů mezi sebou navzájem. Pravidla soutěže v zírání jsou jednoduchá. Soutěžící sedí na proti sobě u stolu. Mohou si opřit ruce o stůl. Nesmějí mít brýle, mohou se hýbat, nesmí ale mrknout. Ten kdo mrkne prohrává. Nedávno se tato soutěž dostala ke tvůrcům britského komediálního seriálu Big Train, kteří ho zpopularizovali mezi širokou – hlavně anglofoní veřejností.

Organizátoři tohoto ročníku pro tuto akci vybrali historické město Třebíč. Na stadionu Karly Vorla se ve dnech 5. až 8. května utkají borci ze 37. zemí světa. Mezi nimi i Miko Kuizaka, Aléjandro Esteban z Mexika, Qui Quoc z Austrálie, Francois Zurek z Francie a především Thomas Trubka, kterému se postaví český reprezentant Miloš Neuman se svým opileckým výrazem. Jak nám Miloš prozradil, Trubky se nebojí. „Zajdeme s klukama před turnajem do hospody, dáme pár piv a všechno bude v pohodě,“ míní Neuman. Na každé utkání přijíždí se svým týmem, který mu pomáhá s přípravou. Pravidla soutěže totiž nezakazují užití alkoholu před samotným závodem. Sporná je pouze meditace používaná Japoncem Miko Kuziakou, ale Světová rozhodčí komise soutěží v zírání k tomu zatím nevydala závazné stanovisko.

To Thomas Trubka v těchto dnech cvičí v rodném Washingtonu. „Vezmu si židli a stůl do lesa, sednu Chci se o tom dovědět více si před strom plný větví a zírám. Člověk se pěkně vytrénuje, zvláště když vane mírný vánek, který pohybuje větvemi stromů sem a tam. Je to na pevné vůli, jestli zavřete oči, když vidíte, jak se Vám blíží větévky k očím.“ Aby se Trubka nezranil, používá brýle. Ty si ale nasazuje na špičku nosu, tak aby si na ně nezvykl, že ho vždy ochrání. „Je to takový souboj pevné vůle s náhodou“, komentuje dále Trubka. Na dotaz novinářů, jak si dokáže s Neumanem poradit odpověděl, že si na jeho opilecký výraz připravil tajnou zbraň. Detaily ale nechtěl prozradit.

Více informací[editovat | editovat zdroj]

Projekt Mediagrant:Události slouží k pořizování fotografií událostí v ČR a zanecháním zpráv o skutečně významných událostech, které pak mohou pomoci s rozvojem vědomostí a osvětou.

Tato neobvykle upravená stránka, s informacemi ohledně smyšleného Světového šampionátu v zírání je netradiční mediální kampaní vedenou na wikipedii s cílem přilákat pozornost k příležitosti využít grantu, který má vést k získání dalších fotografií při dodržení určitých pravidel .

Rozcestník[editovat | editovat zdroj]

Hlavní strana projektu logo Wikipedie logo Wikizpráv
Mediagrant:Události Wikipedie Wikizprávy
Svobodné fotografie pro všechny Otevřená encyklopedie Otevřené zpravodajství