Wikipedie:Manuál na pořádání Wikiexpedice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

(manuál sestavil Aktron)

   

Před akcí - několik měsíců[editovat | editovat zdroj]

1. Ověřit si, zda-li je akce v ročním plánu spolku Wikimedia ČR, případně zda-li je možné ji financovat jinak.

2. Konzultovat akci se zaměstnanci WMCZ do dlouhodobého plánu projektů (manažer pro programy pro komunitu, výkonná ředitelka)

3. Provést analýzu vhodné oblasti pro fotografování pomocí nástrojů Wikidat, např. https://tools.wmflabs.org/blahma/nenafocene/mapa.php?jak=osm Analýza slouží pro výběr oblasti, nikoliv získání dat.

4. Zjištění celkového počtu objektů k fotografování a jejich definice (obce? kulturní památky? chráněná území? něco jiného? vodstvo? drobné památky, infrastruktura?)

5. Zjištění, jestli podkladová data získávat z Wikidat prostřednictvím Query dotazů (varianta A) nebo manuální přípravou mapy fotografovaného území. (varianta B)

6. Vytvoření tabulky s plánovaným rozpočtem akce, který zahrnuje ubytování, jízdné autem, jízdné MHD, vstupné nebo další výdaje. Vytvoření ticketu v trackeru.

7. Tabulka je prezentována zaměstnancům WMCZ/ schvalovatelům a následně je na základě ní stanovena plánovaná cena akce (náklady). Na základě nich bude později žádána záloha. Je požádáno o komentování plánu a případné úpravy.

8. Výběr vhodného data. Datum musí být nejméně 3 souvislé dny, pokud možno dny volné (lidé si nebudou brát kvůli expedici dovolenou), 4 a více dny jsou lepší. Vhodné jsou svátky (velikonoce, osvobození, den upálení Jana Husa, den české státnosti, vznik republiky). Zcela nevhodné je fotografování od listopadu do března kvůli malému množství světla a špatnému počasí. Ideální je proto od konce dubna do konce října.

9. Výběr vhodného počtu lidí. Ideální je sudý počet, fotografové se dělí do týmů po minimálně dvou lidech. V každém týmu musí být jeden člověk s autem. Jsou-li v týmu dva lidé, oba fotí v terénu. V případě třech a čtyřech lidí na auto jsou třetí a čtvrtý člověk vysazování ve městech (nad 3-5 tisíc) kde fotí památky a další body zájmu. První dva fotografové potom objíždějí okolí, setkají se po několika (3 až 4 hodinách). Využívá se maximum času od úsvitu do soumraku.

10. S lidmi se konzultuje předem, jestli se chtějí akce účastnit, kde se akce bude konat, jestli dají k dispozici auto, jestli jsou ochotni fotit a že vše bude ze strany organizátora (proplacení a další zařízeno). Je nezbytné zmínit, že akce je fyzicky náročná a že se pořizují stovky až tisíce fotografií.

11. Je požádáno o předschválení akce.

12. Je vytvořena stránka na Wikipedii, a to jako podstránka tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Wikiexpedice se všemi potřebnými (veřejnými) informacemi.

12. Jsou-li lidé zajištěni a jejich účast potvrzena, je nezbytné zařídit ubytování ve vhodné lokalitě dle plánovaného rozpočtu. Ubytování pro dostatečný počet lidí by mělo mít i restaurační zařízení a především je dobré se zeptat na možnosti internetového připojení. Ubytování musí být připraveno, je dobré do zařízení zavolat a vše si ověřit.

   

Před akcí - několik dnů[editovat | editovat zdroj]

13. O akci je informována komunita na srazech apod.

14. Je vydán blogpost, případně tisková zpráva.

15. Jsou připraveny podklady k akci.

Varianta A - vše řeší Wikidata

A1. Je proveden průzkum Wikidat s nejvhodnějším query, které v mapě zapíše vhodné body do mapy.

A2. Mapy jsou uloženy do bitmapového souboru s vysokým rozlišením (5000x5000 px) nebo jsou exportovány do jiného souboru, který je možné použít při cestě.

A3. Mapy jsou jako bitmapa editovány. Území, které se má fotografovat je rozdělené na sektory. Jejich počet odpovídá počtu týmů x počet fotografovaných dní, tak aby každý tým měl jasně vymezený sektor pro daný den. Sektory mají uveden počet objektů a název podle spádového města.

A4. Jednotlivé sektory jsou vyřezány z mapy pomocí nástroje crop a exportovány do separátních grafických souborů.

A5. Mapy jsou vytištěny v počtu kopií odpovídajícímu počtu týmů.

Varianta B - vše řeší uživatel ručně.

B1. Je vybrán mapový podklad a vytvořen grafický soubor s vysokým rozlišením (5000x5000 px)

B2. Na mapě se vybere středový bod (např. místo ubytování) a je prozkoumán tento bod, zda-li má fotografii na Commons nebo České Wikipedii. Podle počtu fotografií ve vztahu k počtu obyvatel/velikosti sídla je vybrána značka pro místo: Zelená - dobře nafoceno, žlutá - zbývá dofotit, oranžová - velmi špatné, červená - žádné fotografie.

B3. Tento postup se opakuje spirálovitě od středového místa až do okrajů mapy. Jedná se o postup přesný ale velmi pomalý (zabere až několik večerů).

B4. Mapy jsou jako bitmapa editovány. Území, které se má fotografovat je rozdělené na sektory. Jejich počet odpovídá počtu týmů x počet fotografovaných dní, tak aby každý tým měl jasně vymezený sektor pro daný den. Sektory mají uveden počet objektů a název podle spádového města.

B5. Jednotlivé sektory jsou vyřezány z mapy pomocí nástroje crop a exportovány do separátních grafických souborů.

B6. Mapy jsou vytištěny v počtu kopií odpovídajícímu počtu týmů.

16. Účastníci akce obdrží vysvětlující e-mail kde je uveden: 1) kontakt na organizátora, 2) místo ubytování 3) doba začátku a konce akce dle dohody 4) program akce 5) rady k nahrávání souborů, organizaci velkého počtu souborů a jejich třízení (je to velké množství dat na těchto akcí, lidé mají tendenci se v tom ztrácet). 6) povinnost zaznamenat počet ujetých kilometrů minimálně na začátku a na konci akce pro proplacení. Bez záznamu ujetých kilometrů nelze proplácet! Je důležité se zeptat, jestli někdo nepotřebuje zapůjčit pobočkové fotovybavení a případně mít s sebou pobočkový internet.

17. K akci je připraven blogpost na blog.wikimedia.cz nebo tisková zpráva (je-li to potřebné) nebo mediální partnerství (je-li to vhodné) a dojednání případní partneři a výstupy, spolupráce s institucemi apod.

18. Je nezbytné opatřit si telefonní čísla na účastníky a pokud jsou to uživatelé Facebooku i messenger skupinu, přes kterou se komunikuje.

   

Průběh akce[editovat | editovat zdroj]

19. Organizátor sleduje prostřednictvím SMS zpráv a dalších informací to, jak všichni dorazí na místo. Organizátor si s sebou veze vytištěné mapy, počítač. Od všech se očekává, že mají fotovybavení. Nemají-li ho, měla by jej předem zapůjčit pobočka.

20. Na místě organizátor přivítá všechny zúčastněné při neformální večeři nebo jiné free akci aby se všchni v klidu potkali. Prostor je pro kulturní program.

21. Organizátor má zálohu nebo jiné prostředky a na místě platí za účastníky výdaje spojené s ubytování a benzínem a další dle rozpočtové tabulky. Utracené peníze zapisuje aby měl přehled a mohl poté vyúčtovat akci.

22. První den focení se po snídani koná organizační setkání. Fotografové diskutují, který z předpřipravených sektorů si na ten den "vyberou" a budou v něm fotit.

23. Účastníci fotí jeden sektor jeden den, jsou-li sektory malé mohou i dva. Řidič zastaví ve středu obce, může vysadit na okraji obce druhého fotografa, oba se potkají ve středu obce. Jeden tak fotí okraj, druhý střed obce.

24. Účastníci toto opakují dokud sektor nenafotí. Na papír (z druhé strany mapy) zapisují postupný seznam obcí, které fotografovali.

25. Po skončení dne účastníci fotografie rozřadí do složek v počítači podle vesnic (počítače mají s sebou) tak aby věděli, která sídla fotografovali.

26. V následující den se opakuje vše od bodu 21 do bodu 24. Každý den se tento postup opakuje až do konce akce.

27. V závěru akce organizátor poděkuje účastníkům, připomene nezbytnosti (jak nahrávat fotky, poslat účtenky apod, jak označit fotografie a vše další). Stanoví termín nahrání fotografií.

   

28. Organizátor doplní do rozpočtové tabulky skutečné výdaje a porovná s realitou. Doplatí zbývající výdaje za účastníky. Obdrží od řidičů týmů počty najetých kilometrů a ty proplatí.

29. Shromáždí účtenky (byly-li zaslány, např. jízdenky účastníků kteří jeli MHD) naskenuje je a vloží do ticketu. Fyzicky je odevzdá pobočce.

30. Přebytek peněz oproti plánu vrátí zpět sdružení, v případě vyšších výdajů ve skutečnosti oploti plánu požádá o doplatek.

31. Sleduje, zda-li účastníci již nahrávají fotografie, nebo zpracovávají. Používá nástroje jako např. Uploaders in a cat https://tools.wmflabs.org/ptools/uploadersincat.php?category= a podobné. Ve facebookové skupině komunikuje s ostatními účastníky a radí jak nahrávat rychleji.

32. Vloží údaje o skutečných výdajích do ticketu a požádá o finální schválení. Informuje schvalovatele, že vzhledem k velikosti akce mohou být fotografie nahrávány s určitým časovým zpožděním. Organizátor se snaží motivovat účastníky, aby nahráli fotografie.

33. Nahrané fotografie vkládá do článků, zakládá k nim položky wikidat a propojuje je.

34. O akci informuje pobočku, sděluje kolik se čeho nahrálo a za kolik a jaký je výsledek akce.