Wikipedie:Žádost o arbitráž/Vandalista/Důkazy/Dominik Abrahám

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tohle je stránka vytažená ze záhrobí pro potřeby arbitráže

{{#smazat|Článek o neexistující osobě}} {{#neověřeno}} {{#upravitBiogr}}

Dominik Abrahám (1918 - 1999) byl český fotbalista, trenér, vysokoškolský pedagog a funkcionář Svazu československé mládeže.

Narodil se na v Chotěboři, v sedmi letech se jeho rodiče odstěhovali do pražského Žižkova, kde Dominik začal chodit do základní školy, a s chlapci na ulici hrával kopanou, často prý s hadrovým míčem. Vzhledem k tomu, že se při tom seznámili s pány z klubu Viktoria Žižkov, podle jeho vlastních slov, bylo jim umožněno pomáhat na stadionu s jeho úklidem, což byl Abrahámův první kontakt se světem kopané. Po základní škole byl přijat na Obchodní akademii v Resslerově ulici, během posledních let na této škole byl přijat do základního mužstva Viktorie Žizkov.

Dominik Abrahám hrál celkem ve 112 ligových zápasech, z toho 94 na postu záložníka, 15 jako útočník a 3x dokonce jako obránce. Většinou patřil k průměrným hráčům, dohromady skóroval 29x.

Za druhé světové války byl nuceně nasazen v továrně Siemens v německém Meschede, po návratu krátce pracoval jako učitel tělocviku na základní škole na Hoštovského náměstí, později byl spolu stím, ustanoven péčí o mladé sportovce, angažoval se i v lehkoatletických, a jiných disciplínách. Patřil k zakládajícím členům Svauz československé mládeže, jehož byl dlouholetým tajemníkem. Abrahámově kariéře zřejmě mnoho uškodilo, že nikdy nevstoupil do Komunistické strany. Po událostech v roce 1968 musel z vedení SČM odstoupit, pracoval ve vozovně Dopravního podniku.

Literatura Petr Procházka: Lidé z Viktorie Žižkov, vytiskla tiskárna Grafické podniky Kusák, Praha 2001

{{#biografický pahýl}}