Wikipedie:Žádost o arbitráž/Vandalista/Důkazy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kdokoliv, ať už přímo zapojený či ne, smí na tuto stránku přidávat důkazy. Tvořte prosím sekce pro Vámi předkládané důkazy a podepisujte komentáře svým jménem.

Když zde budete předkládat důkazy, prosím projevte ohleduplnost vůči arbitrům a buďte struční. Dlouhé, neuspořádané záznamy nebo dokonce nekonečné tirády nejsou užitečné.

Je také nesmírně důležité užívat předepsaný formát. Předložený důkaz by měl obsahovat odkaz na skutečné porovnání (diff) stránek; odkazy na stránku samotnou nepostačují. Například citování Berenovy úpravy Hlavní stránky, kterým předělal způsob vkládání zajímavostí by mělo vypadat takto: [http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hlavn%C3%AD_strana&diff=271644&oldid=264571] [1].

Tato stránka není určena pro obecnou rozpravu - k takovému účelu užijte diskusní stránku.

Pro své důkazy vytvořte vlastní sekci a důkazy přidávejte pouze do ní. Prosím omezte své důkazy na maximálně 1000 slov a 100 porovnání (diff) stránek, kratší a zhuštěnější prezentace bude nejspíš působivější. Zaměřte se prosím na problémy vypíchnuté ve stanoviscích, stížnostech a odpovědích a na porovnání (diff) stránek, které ilustrují chování vztahující se k problémům.

Pokud nesouhlasíte s některými důkazy zde, prosím citujte je ve své vlastní sekci a poskytněte protidůkazy nebo vysvětlení proč jsou tyto důkazy zavádějící. Needitujte v důkazní sekci jiného uživatele.

Buďte si vědom, že arbitři čas od času přepracují tuto stránku při pokusech dát jí logičtější stavbu. Pokud jste účastníkem případu nebo třetí stranou, nepokoušejte se vylepšit strukturu stránky, nechte to na arbitrech. Pokud nesouhlasíte s důkazy jiných účastníků nebo třetích stran, citujte tento důkaz a vyjádřete své námitky ve vlastní sekci v této stránce. Je zvláště důležité nemazat důkazy přednesené ostatními. Pokud je něco umístěno na špatném místě, nechte nápravu na arbitrech, případně na to upozorněte na diskusní stránce.

Arbitři analyzují důkazy a jiné tvrzení na /Workshop. /Workshop slouží ke komentářům stran sporu, třetích stran a rovněž arbitrů.

Důkazy od Vrba[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako kolega Egg i já se domnívám, že jde o účty jedné osoby, která si jako cíl vzala zakládat co nejvíce účtů a pomocí nich časem ovlivňovat hlasování, u všech těchto účtů lze najít enormní zájem o diskuse se snahou vyvolat flame, podobný styl jednání atp.

Účet Tintin[editovat | editovat zdroj]

S tímto účtem, s nevelkým počtem editací [2] je spojena cela rada urazek [3], [4], [5], [6], [7] a IMHO i davani najevo nezajmu o spoluraci [8], [9] [10] a umyslnym zanasenim veci o nichz musi vedet, ze jsou velmi diskutabilni (resp. tato tvrzeni nejsou, vyjma extremistu, prijimana) [11] ci vyslovene vedomne neencyklopedickych editaci [12]. Zajimava je i editace [13].

Vzhledem k poctu prispevku a poctu urazlivych editaci, ci editaci davajici najevo nechut spolupracovat, je tento pomer v takovem stavu, ze je vice nez jasne, ze tento ucet nebyl zalozen s dobrym umyslem a mel by byt banovan na neurcito. Jako posledni dukaz predkladam [14], kde lze nalezt shrnuti zmen, ktera take naznacuji neco o tomto uctu. Vrba 21:07, 10. 5. 2006 (UTC)

Poznámka arbitra: s tímto důkazem souvisí reakce na #Ad Vrba - Účet Tintin --Beren 12:59, 14. 5. 2006 (UTC)

Účet Augustin[editovat | editovat zdroj]

Tento ucet se choval velmi ukaznene a podnikl radu uzitecnych editaci, lec jeho rozlouceni probehol velmi dramaticky [15] a prispevek [16] pomerne jednoznacne ukazuje, ze se jedna o neci loutku. To, ze wikipedista jmenuje mezi voly i mne ukazuje, ze si mne pamatoval a ze jsem mu necim vadil. Jenze ja od 14. 3. nebyl vlivem jistych okolnosti vubec. Ale od 3.3. jsem na wikipedii provedl 3 editace z cehoz 2 byly oznameni wikidovolene [17], z toho IMHO lze opravnene soudit, ze se jedna o neci loutku, nebot s timto wikipedistou jsem se prakticky po celou dobu jeho fungoani na wikipedii nesetkal a nevidim duvod se domnivat, ze bych mu tak utkvel v pameti, kdyby si procital nejakou historii. Vrba 21:07, 10. 5. 2006 (UTC)

Poznámka arbitra: s tímto důkazem souvisí reakce na #Ad Vrba - Účet Augustin --Beren 12:59, 14. 5. 2006 (UTC)

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

IMHO se zdá být prokazatelné, že se jedná o sérii loutek [18], [19] (vzhledem k tomu, ze nebylo namitek), [20] , dale pak [21] a [22], nejen z techto editaci je zrejme, ze se jedna o jednoho wikipedistu nazyvaneho "nenasytněžravý slimak", jehož cílem je více než evidentně poškoyovat wikipedii a získávat pro sebe výhody spojené s vlastnictvím několika nepřiynaných loutkových účtů, jimiž neváhá obcházet blok či ban, podporovat se v diskusi a je realne nebezpeci ze bude dochazet k pokusum o naruseni hlasovani. Z techto odkazu navic vyplyva, ze tento uzivatel zaklada dalsi uzivatele i behem teto arbitraze Vrba 21:38, 10. 5. 2006 (UTC)

Poznámka arbitra: s tímto důkazem souvisí reakce na #Ad Vrba - Ostatní --Beren 12:59, 14. 5. 2006 (UTC)

Důkazy od Egga[editovat | editovat zdroj]

1. Část IRC logu z 6. dubna 2006, kanál #wikipedia-cs na irc.freenode.net.

1628 -!- embryonalniHlava [i=ja@r5az202.chello.upc.cz] has joined #wikipedia-cs
.....
1629 < embryonalniHlava> ps: jak se muzu prejmenovat?
1629 < embryonalniHlava> na wikipedii?
1630 < embryonalniHlava> slibil sem ze uz nebudu zakladat novy ucty
1630 <@Karakal> embryonalniHlava: reknes Ludkovi nebo mormegilovi a oni te prejmenuji
1630 < embryonalniHlava> ale chci nick embryonalni hlava
1630 < embryonalniHlava> ok
.....
1652 <@Zirland> proc delas bordel na wikipedii?
1652 <@Zirland> zakladas miliardu uctu
1652 <@Zirland> pises nesmyslne veci vsude mozne
1653 <@Zirland> ... uspokojuje te to nejak psychicky? nebo proc?
1653 <@Zirland> embryonalniHlava: to mi vysvetli
1654 < embryonalniHlava> bavim se
1654 < embryonalniHlava> a vy me bavite :)
1654 <@Beren> embryonalniHlava: a není­ to trochu prázdná zábava?
1654 < embryonalniHlava> a taky bojuji za demokracii a svobodu
1654 <@Zirland> wikipedie neni pro zabavu
1654 < embryonalniHlava> s tim uctem IgnacP jste me pekne nastvali
1654 < embryonalniHlava> takze myslim ze trochu vandalismu jste si zaslouzili
.....
1703 <@Beren> embryonalniHlava: ale takovému umělci Wikipedie musí být malá.­ Encyklopedický styl nemůže uspokojit jeho záměry
1704 < embryonalniHlava> Beren: jo az me zas nastvete tak si budu chvili hrat na vandala
.....
1708 < embryonalniHlava> muzu si zalozit dvacet dalsich uctu a nikdy nezjistite ze sem to byl ja...

To prokazuje úmysl poškozovat projekt, dokazuje to zlovolnost jednání. Za pozornost stojí také IP adresa na prvním řádku, srovnejte Speciální:Contributions/86.49.59.202 a [23]. Debat na stejné téma se stejným výsledkem by se v logu našlo víc, liší se pouze loginem Vandalisty a tím, kdo mu zrovna domlouvá. O 5 dní později napsal:

2233 -!- kajiciseLotr [i=ja@r5az202.chello.upc.cz] has joined #wikipedia-cs
2233 < kajiciseLotr> soutez: kolik si myslite, ze jsem si zalozil uctu? prave jsem je pocital, abych vyvratil ty stovky...
2234 < kajiciseLotr> 74 jsem napocital
2235 < kajiciseLotr> no ale tak tricet znich byl umyslny vandalismus

Od té doby bylo prokázáno mnoho dalších a to včetně doby arbitráže, kdy to má výslovně zakázáno. Vizte Kategorie:Wikipedie:Podezřelé loutkové účty uživatele Nenasytne.zravy.slimak, to mluví za vše. Zdaleka tam nejsou všechny. Některé jsou odhalené ale zatím neblokované a nepochybuji, že existují i neodhalené (například Magister). Na základě těchto důkazů navrhuji tomuto uživateli zcela zakázat tvorbu loutkových účtů. Nejen, že tím mate ostatní editory, vyhýbá se odpovědnosti za své editace a znemožňuje jejich dohledávání, ale především to způsobuje nedůvěru ostatních editorů vůči všem nováčkům. To je pro wiki projekt strašně škodlivé. Zároveň to vytváří podezření ze zneužívání loutek při hlasování, vede ke zbytečně častějšímu zaměstnávání CheckUserů i správců. Stopování a prokazování loutek je technicky a časově náročné. Mnohokrát ve snaze zakrýt svou identitu editoval přes open proxy a to i pomocí registrovaných loginů, jak ukazuje například Wikipedie:Žádost o ověření uživatele. Abych mu v tom zabránil, strávil jsem mnoho času programováním Proxybota, přičemž starosti s tím spojené dodnes zdaleka nejsou u konce a věc není vyřešená, bude mě to stát další čas. Patrně i vývojáře MediaWiki a jiné naše správce. --egg 22:19, 10. 5. 2006 (UTC)

2. Další důvod proč zabránit užívání loutek v masovém měřítku. Podezření na podvody s hlasováním má negativní důsledek - pocit, že hlas podvodníka může mít třeba pětinásobnou váhu oproti poctivému editorovi, je velmi demotivující. Například pro mě. --egg 23:07, 10. 5. 2006 (UTC)

3. Další důkaz zlé vůle a tendence zkoušet, co ještě je ve Wikipedii dovoleno a co už ne. [24] Zároveň se přiznává k vandalismu. Jako nepatrnou ukázku vandalismu v hlavním prostoru a záměrných urážek jiných wikipedistů uvádím Speciální:Undelete/Vymažte mě z historie Wikipedie. --egg 22:32, 10. 5. 2006 (UTC)

4. Brzy po založení účtu Nenasytne.zravy.slimak zaměstnal mnoho editorů článkem Jan Moravský Brabec. Snažili jsme se z něj dostat zdroj, ověřit dané informace nezávisle, hlasovali jsme o smazání. Načež se ukázalo, že jde o holý výmysl. Lze najít více příkladů takového jednání, ale je to obtížné vzhledem k častým změnám nicku a také tomu, že nepravdivé informace jsou mazány. Vzhledem k tomuto i relativně častému vandalismu navrhuji úplný zákaz editace na delší dobu. --egg 22:37, 10. 5. 2006 (UTC)

5. Mnohé teď zablokované účty z Kategorie:Wikipedie:Podezřelé loutkové účty uživatele Nenasytne.zravy.slimak se účastnily stejných diskusí, uživatel se tak pokoušel vytvářet iluzi širší podpory pro svoje názory. Za všechny budiž jmenováno Wikipedie:Žádost o komentář/Nálepky s politickým názorem, kde diskutoval pod loginy Aox a El. Zároveň tím porušuje předběžná opatření arbitráže, čímž demonstruje svou domněnku, že pro něj zdejší pravidla neplatí. --egg 22:45, 10. 5. 2006 (UTC)

6. Na protest proti Wikipedii založil wiki web wikipedie.unas.cz a nově se k němu pokusil zaregistrovat i doménu wikipedie.info. Na stránkách podle svých slov míní provozovat encyklopedii a používá k tomu jméno Wikipedie. (Naštěstí podle whois se zdá, že spekulaci předem zabránil Wikimol.) V diskusi píše, že použití názvu matoucího pro čtenáře je úmyslné a že doménu by rád vydražil. Považuji to za bezprecedentní útok na Wikipedii, kterému bychom se měli bránit a který je neslučitelný se spoluprácí na tomto projektu. Další důvod zakázat mu zde editaci, neboť je zjevné, že Vandalista pouze zkouší, co všechno mu ještě projde, a ve skutečnosti mu na Wikipedii vůbec nezáleží. Poznámka pro Vandalistu a jiné editory externího webu, pokud by chtěli zde linkované články či diskusní komentáře mazat - zbytečná snaha, mám to schováno na lokálním disku.--egg 13:59, 11. 5. 2006 (UTC)

7. K vytváření iluze podpory svého názoru mu posloužily mimo jiné účty Advokát, Bojovník, Argonaut, vizte jejich příspěvky. (Jeden na ukázku motivace a destruktivních úmyslů. [25]) S tím souvisí i Vandalistova zmínka ve výše uvedeném irclogu o účtu IgnácP a série maňásků s variacemi na login Beren, které jsou nyní zablokované a kategorizované. --egg 15:02, 11. 5. 2006 (UTC)

8. Jako Tintin mimo jiné urážel Aktrona na jeho diskusní stránce [26] a uděloval různým Wikipedistům řád rudé hvězdy [27], což byl jeho způsob, jak je osobně napadnout coby komunisty [28]. --egg 15:02, 11. 5. 2006 (UTC)

Identitu Tintina na žádost Rottweilera potvrzuje Beren, v této arbitráži nestranný. Ač jeho slova dnes není možné nezávisle ověřit kvůli časovému odstupu, lze bez problémů předpokládat, že by nelhal ohledně výsledků kontroly. Má oprávnění checkuser, sysop a je člen arbitrážního výboru. To znamená, že komunita cswiki mu opakovaně a jednoznačně vyjádřila důvěru. --egg 13:50, 15. 5. 2006 (UTC)

9. Dnes opět přes explicitní zákaz a několikrát opakovaný trest zakládal loutky a s jednou z nich vložil článek plný výmyslů. (Speciální:Undelete/Dominik Abrahám + diskuse) Zaměstnal tím několik editorů naprosto zbytečnou činností, přidal do databáze spoustu dat nepotřebných vzhledem ke smyslu projektu. --egg 20:08, 11. 5. 2006 (UTC)

10. Účet Eff založen se zjevným úmyslem provokovat. Když se nepovedlo tím nikoho vyvést z míry, přišla na řadu sprostá slova. Svědčí o tom Speciální:Undelete/Wikipedista:Eff. Další účty, na jejichž stránky umístil šablonu smazat se stejným či podobným zdůvodněním. (Nalezeno v knize smazaných stránek.) Hříšník, AdolfH, Magda, Augustin a Macronyx. Všechny tyto účty jsou tím provázané jako loutky jednoho uživatele. Tvrzení, že Nenasytne.zravy.slimak je Macronyxův nezvedený bratr se tím ukázalo jako lživé. Je to Macronyx osobně. Patrně ho cosi naštvalo, Bůh ví co, a tak zahájil partyzánskou válku všemi dostupnými prostředky včetně vandalismu, podvodů a cílevědomého vyvolávání flamewars. Tyto metody se mu nakonec zalíbily, rozhodl se v tom setrvat. Nezdráhám se přirovnat jeho jednání k teroristickým útokům, je pro projekt a komunitu velice destruktivní. --egg 22:46, 11. 5. 2006 (UTC)

Důkazy od Vandalisty[editovat | editovat zdroj]

Reakce na všechny tyto důkazy a chování ArbComu[editovat | editovat zdroj]

Všechny tyto "důkazy" byly podány až po vypršení stanovené lhůty na podání důkazů, dokonce trojnásobně prodloužené. Pokud mě tedy ctěný Arbitrážní výbor míní odsuzovat za porušování pravidel, která nikde nejsou stanovená, nehledě k tomu, že se tím dopouští tragikomedie samy o sobě, měl by alespoň dodržovat svá vlastní procedurální pravidla, která jasně stanoví, že tento lynch měl být ukočen pro nedodaná důkazů, a to bezprostředně po vypršení doby pro odevzdání důkazů. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, beru to za evidentní projev zaujatosti ArbComu proti mé osobě a svévolné porušování pravidel těmi, kteří mě za něco podobného míní soudit. --Vandalista 13:19, 14. 5. 2006 (UTC)

Reakce na Vrbovy patologické paradůkazy[editovat | editovat zdroj]

Ad Vrba - Účet Tintin[editovat | editovat zdroj]

Na základě jaké fantasmagorie mě obviňujete z toho, že jsem Tintin? To bych opravdu rád věděl... --Vandalista 09:47, 14. 5. 2006 (UTC)

Ad Vrba - Účet Augustin[editovat | editovat zdroj]

Ha ha. Když si ten blbec nechá automaticky doplňovat heslo, tak tím heslem disponuji. Je to opravdu magor, máte naprostou pravdu. Ale jestli jen on mojí loutkou, tak jsem vážně papež... --Vandalista 09:49, 14. 5. 2006 (UTC)

Ad Vrba - Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že UPC používá 59 000 lidí, jste na 99,999 983 % zablokovali někoho jiného, než jste zamýšleli. Jak je vido, chudák se pak ani nezmohl na odpověď. Ano, vzhledem k tomu, že byl zablokovaný, tak mu ani nic jiného nezbylo... --Vandalista 09:52, 14. 5. 2006 (UTC)

Reakce na Eggovy patologické paradůkazy[editovat | editovat zdroj]

1. Nejsem loutkovým účtem editora Nenasytne.zravy.slimak, viz [29]. Obvinění proti tomuto uživateli tedy laskavě směřujte jemu osobně. Vaše poznámky proto beru jako osobní útok. --Vandalista 06:24, 15. 5. 2006 (UTC)

2. Odmítám jakoukoli spojitost s účty IgnácP a všemi ostatními, které Egg jmenuje. Pokud se mi něco nelíbí, je to způsob, pro který byl uživatel IgnácP zablokován: domnívám se, že tu nikdo nemá výhradné právo na své uživatelské jméno, stejně jako já bych neměl na to své, už vůbec ne jen na první písmeno tohoto jména. S tímto obviněním to však nijak nesouvisí, znovu opakuji, že s těmito účty nemám nic společného. --Vandalista 11:42, 15. 5. 2006 (UTC)

3. Žádám o předložení důkazů toho, že jsem se snažil zaregistrovat doménu wikipedie.info. Na blogu mimo Wikipedii si člověk může psát, co uzná za vhodné. Může oznamovat úmysly, jaké chce. Navíc bych chtěl důkaz toho, že onen člověk, který založil wiki, kterou jmenujete, jsem byl já. O něčem podobném totiž nevím... Ani si nejsem vědomý toho, že bych někde psal nějaké články. Prosím tedy o předložení důkazů. --Vandalista 11:46, 15. 5. 2006 (UTC)

4. Pokud je zde s pravdou manipulováno takto nehorázným způsobem, odmítám se této arbitráže nadále účastnit, a budu pokračovat ve svých předsevzetích, jako jsem je deklaroval. Má předsevzetí jsou šíření svobody. --Vandalista 16:41, 15. 5. 2006 (UTC)