Weber-Stephen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo firmy Weber-Stephen
Logo Weber-Stephen

Společnost Weber-Stephen Products (známá jako Weber nebo Weber grily) je světový výrobce kotlových grilů, které v roce 1952 její zakladatel George Stephen Sr. vynalezl. Dnes má společnost pobočky ve více než 40 zemích světa a vyrábí kromě evolučně vylepšených původních kotlových grilů i grily elektrické, plynové a peletové.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátek má Weber-Stephen ve společnosti založené 8. května 1893 pod názvem Weber Brothers Metal Works, která ale zpracovávala železo. A právě v této firmě pracoval pozdější tvůrce grilů George Stephen starší.

V 50. letech byly v Americe populární zděné grily [1] takový gril, ale nese řadu nevýhod. A to přivedlo Stephena staršího k myšlence, jak grilovat jinak a lépe. V roce 1952 ve Weber Brothers Metal Works zpracovávali bóje pro jachtařské kluby[2] a právě z jedné z nich stvořil první prototyp. K jedné polovině sféry tvořící bójku, přidal stojan a větrání. Tím stvořil spodní část grilu, kterou doplnil jednoduchým krytem s větracími otvory. Tento kryt byl u prvních prototypů poměrně plochý, ale další generace nesly kopulovitý tvar, kterého se firma drží i v roce 2023. Tento tvar krytu umožňuje vhodnou cirkulaci tepla uvnitř grilu a lze tak mimo přímého grilování zvolit i nepřímou metodu grilování. A tím na začátku 50. let vznikla grilovací revoluce.

Grily z počátku nebyly přijaty úplně hladce, tento první typ nazvaný George’s Barbecue Kettle se prodával za tehdejších $29,95 (dnes zhruba $377 tedy asi 8200 CZK). Jejich netradiční tvar ale způsobil, že se jim přezdívalo Raketa nebo Sputnik[3]. Nicméně, už v 1958 se Georgi Stephenovi staršímu daří natolik, že kupuje firmu kde původně pracoval, Weber Brothers Metal Works a jako jediný vlastník společnosti ji přejmenovává na Weber-Stephen[2].

Na počátku 70. let se objevují první plynové grily Weber. Tyto grily se držely podobného tvaru jako originální kotlové grily na uhlí, ale v polovině 80. let s generací grilů Genesis, Weber přechází na hranatý tvar, kterého se u plynových grilů drží i v roce 2023[1].

V roce 1989 společnost otevřela svůj první gril bar a postupně rozšiřovala jejich síť. Dnes jsou již restauranty samostatnou společností.

V roce 2004 koupila společnost svého konkurenta Ducane, který zkrachoval, za $13,6 milionů[4].

Nabídka[editovat | editovat zdroj]

Společnost nabízí čtyři základní typy grilů:

  • Grily na dřevěné uhlí
  • Plynové grily
  • Elektrické grily
  • Peletové grily

Mimoto, vyrábí i modelovou řadu udíren na uhlí Smokey Mountain a cestovní modely jak grilů na uhlí tak těch plynových i elektrických.

Postup výroby[editovat | editovat zdroj]

  1. Lisování – Ocelové výlisy jsou tlakem několika set tun vtlačeny do forem. Vznikne tak koule složená z kotle a poklopu. Tento tvar má společnost registrovaný a je chráněn patentovým právem.
  2. Sváření - Jednotlivé součásti grilu jsou svařené
  3. Nanesení porcelánové vrstvy smaltu – Za sucha je rovnoměrně nanášena vrstva černého porcelánového prášku, která je při 870 °C vypálena ve vysoké peci. Na tuto vrstvu je nanesena další barevná porcelánová vrstva.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Weber Grill History | Gas & Charcoal Grills. www.weber.com [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné online. 
  2. a b Nečekaný původ dnes již legendárních Weber grilů. topgrily.cz [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné online. 
  3. MAGAZINE, Smithsonian; WEI-HAAS, Maya. The Story of the Weber Grill Begins With a Buoy. Smithsonian Magazine [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ADMIN. Update: Weber-Stephens Products balances Weber, Ducane brands [online]. 2006-05-15 [cit. 2023-05-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]