Vodík-deuteriová výměna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vodík-deuteriová (H/D) výměna ve spojení s hmotnostní spektrometrií představuje metodu vhodnou k detekci dynamických strukturních změn proteinů.

Výměna vodíků[editovat | editovat zdroj]

Výměnu proteinových vodíků za vodíky z okolního roztoku v roce 1954 poprvé popsali Linderstrom-Lang a Hvidt [1]. K této výměně dochází neustále a to u všech typů proteinů, ale ne všechny vodíky jsou vyměňovány stejnou rychlostí. Vodíky na postranních řetězcích aminokyselin se vyměňují vysokou rychlostí a nejsou tudíž pro měření vhodné. Na druhou stranu vodíky vázané na uhlících se téměř nevyměňují a také nejsou pro měření vhodné. Ideální pro měření jsou vodíky vázané v amidové skupině hlavního proteinového řetězce, které se vyskytují u všech aminokyselin kromě prolinu [2]. Tyto vodíky se podílejí na tvorbě vodíkových můstků a tím i na tvorbě sekundární a terciární struktury.

Rychlost výměny vodíků je závislá na pH, teplotě, přístupu rozpouštědla a přítomnosti intramolekulárních i intermolekulárních vodíkových můstků. U jednotlivých vodíků amidových skupin se rychlost výměny může lišit až o osm řádů v závislosti na prostředí a přítomnosti vodíkových vazeb [3]. Samotná výměna vodíku je nedetekovatelná, proto se ke značení využívají izotopy vodíku, které mají vyšší molekulovou hmotnost. V prvních pokusech se ke značení používalo tritium [4] , ale později se přešlo na používání stabilnějšího deuteria [5]. Díky přibližně dvojnásobné molekulové hmotnosti deuteria oproti vodíku se jeho inkorporací do proteinu zvýší i molekulová hmotnost daného proteinu. Toto zvýšení odpovídá množství inkorporovaného deuteria a lze ho měřit hmotnostním spektrometrem.

Průběh analýzy[editovat | editovat zdroj]

Analýza se skládá z několika kroků. Nejprve je protein inkubován v pufru s D2O (těžkou vodou) a následně změnou podmínek je reakce ve stanovených časových intervalech zastavována. Dalším krokem je enzymatické štěpení proteinu s inkorporovaným deuteriem. Takto vzniklé peptidy jsou chromatograficky rozdělovány a analyzovány v hmotnostním spektrometru.

Spuštění reakce[editovat | editovat zdroj]

Standardní postup značení probíhá přidáním pufru s D2O k roztoku proteinu za fyziologického pH a pokojové teploty. Změnou vstupních podmínek, jako je pH, složení roztoku či přítomnost ligandu, se mění i množství inkorporovaného deuteria, které odpovídá aktuální strukturní konformaci proteinu. Pro každou ze vstupních podmínek je deuterace provedena v několika různých časových intervalech. Porovnáním výsledků je možné určit, které části proteinu se nacházejí na povrchu (mají vysokou hodnotu deuterace již v krátkých časových intervalech) a které části jsou vodíkovými můstky před výměnou chráněny.

Zastavení reakce[editovat | editovat zdroj]

Reakce výměny vodíků za deuteria je zastavována v přesně definovaných časech a to snížením pH na hodnotu 2,1 a současně snížením teploty na 0 °C [6] . V tomto kroku dochází ke snížení rychlosti výměny vodíků a také k denaturaci proteiu, která ulehčuje následující štěpení proteázami [7]. Další kroky analýzy probíhají v pufrech již bez obsahu deuteria, kdy se zvyšuje pravděpodobnost ztráty inkorporovaného deuteria zpětnou výměnou s vodíky v prostředí. Pro minimalizaci zpětné výměny je nutné nadále udržovat teplotu 0 °C, kdy je poločas vodíkové výměny u nesbaleného proteinu přibližně 1h. To znamená, že plně deuterovaný protein vystavený 100% H2O vymění zpět za vodíky polovinu svých deuterií během jedné hodiny.V tento moment je možné značený protein uchovat pro další analýzu zmražením na -80 °C po nezbytně krátkou dobu.

Štěpení proteinu[editovat | editovat zdroj]

V dalším kroku je deuterovaný protein podroben proteolytickému štěpení za vzniku směsi peptidů. Kvůli nízkému pH a nízké teplotě nemohou být použity standardně využívané proteázy, jako jsou například trypsin, chymotrypsin a další. Z těchto důvodů je jedním z vhodných a často používaných enzymů pepsin. Volbou proteolytického enzymu můžeme ovlivnit rozlišení analýzy.

HPLC-MS analýza[editovat | editovat zdroj]

Peptidy jsou následně separovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně s reverzní fází a měřeny hmotnostním spektrometrem s vysokým rozlišením.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HVIDT, A.; LINDETSTROM-LANG, K. Exchange of hydrogen atoms in insulin with deuterium atoms in aqueous solutions. Biochim Biophys Acta. 1954, roč. 14, s. 574–575. 
  2. BAI, Y. Primary structure effects on peptide group hydrogen exchange. Proteins. 1993, roč. 17, čís. 1, s. 75–86. 
  3. ENGEN, R.; SMITH, D. L. Investigating protein structure and dynamics by hydrogen exchange ms. Anal Chem. 2001, roč. 73, čís. 9, s. 256–265. 
  4. ENGLANDER, S.; POULSEN, A. Hydrogen-tritium exchange of the random chain polypeptide. Biopolymers. 1969, roč. 7, s. 379–393. 
  5. ZHANG, Z.; SMITH, D. L. Determination of amide hydrogen exchange by mass spectrometry: A new tool for protein structure elucidation. Protein Sci. 1993, roč. 2, čís. 4, s. 522–531. 
  6. ENGLANDER, J. J.; ROGERO, J. R.; ENGLANDER, S. W. Protein hydrogen exchange studied by the fragment separation method. Anal Biochem. 1985, roč. 147, čís. 1, s. 234–244. 
  7. HAMURO, Y.; COALES, S. J.; SOUTHERN, M. R. Rapid analysis of protein structure and dynamics by hydrogen/deuterium exchange mass spectrometry. J Biomol Tech. 2003, roč. 14, čís. 3, s. 171–182.