Vizuální gramotnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vizuální gramotnost je schopnost interpretovat, předvádět a hledat význam v informacích prezentovaných v obrazových formátech, čímž rozšiřujeme tradiční pojetí gramotnosti, vztahující se k práci s informací v textové podobě. Vizuální gramotnost je založena na myšlence, že je možné číst vizuální informace a následně je interpretovat skrze čtení.[1] Informací v textové podobě a obecnému čtení informací se věnuje oblast informační gramotnosti. Vizuální gramotnost je také definována skrze seznam kompetencí spojenou s vizuální komunikací.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pojem vizuální gramotnost poprvé použil John Debes v roce 1969, který ji definoval jako "skupinu zrakových kompetencí, které člověk vyvíjí jak zrakem, tak integrací smyslových zkušeností. Rozvoj těchto kompetencí je fundamentální pro normální učení člověka. Rozvinuté schopnosti člověku umožňují vizuálně gramotnému člověku rozlišovat a interpretovat vizuální akce, objekty, symboly (přírodní i člověkem vytvořené), které potkává ve svém okolí. Skrze kreativní užití těchto kompetencí komunikuje s ostatními. Skrze pokročilé užití těchto kompetencí je schopen chápet a užívat si mistrovských děl vizuální komunikace."[3]

Kompetence vizuální gramotnosti[editovat | editovat zdroj]

Existuje velké množství kompetenčních rámců vizuální gramotnosti, jednou z nich je standard vizuální gramotnosti ACRL pro vyšší vzdělávání.[4] Podle ACRL (The Association of College & Research Libraries) je vizuálně gramotný člověk schopen:

  • Identifikovat podstatu a rozsah potřebného vizuálního materiálu;
  • Získat přístup k potřebným obrazovým a vizuálním médiím efektivně a účinně;
  • Interpretovat a analyzovat význam obrazových a vizuáních médií;
  • Hodnotit obrazy a jejich zdroje;
  • Používat obrazy a jejich zdroje;
  • Designovat a vytvářet obrazová a vizuální média;
  • Chápat etické, legální, sociální a ekonomické problémy spojené s tvorbou a používáním obrazových a vizuálních médií a přistupovat k a užívat vizuální materiály eticky.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ORLAND-BARAK, Lily. Methodologies of Mediation in Professional Learning. Springer. ISBN 978-3-319-49906-2.. 2017-03-21. 
  2. KĘDRA, Joanna. What does it mean to be visually literate? Examination of visual literacy definitions in a context of higher education. Journal of Visual Literacy. 2018-04-03, roč. 37, čís. 2, s. 67–84. Dostupné online [cit. 2023-10-07]. ISSN 1051-144X. DOI 10.1080/1051144X.2018.1492234. (anglicky) 
  3. MATZKE, Brian. LibGuides: Visual Literacy: Visual Literacy. libguides.ccsu.edu [online]. [cit. 2023-10-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ACRL Visual Literacy Competency Standards for Higher Education. Association of College & Research Libraries (ACRL) [online]. 2011-10-27 [cit. 2023-10-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. PULFORD, David. LibGuides: Visual Literacy: Why Visual Literacy is important. libguides.bham.ac.uk [online]. [cit. 2023-10-09]. Dostupné online. (anglicky)