Vůdcovská zkouška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vůdcovský lesní kurz)

Vůdcovská zkouška (VZ) je interní skautskou kvalifikací opravňující dospělého skauta k vedení skautského oddílu. Skládá se zpravidla po absolvování vůdcovského kurzu (VK). Absolvent vůdcovské zkoušky má právo nosit na kroji příslušné označení.

Podoba a náročnost vůdcovské zkoušky se napříč skautskými organizacemi liší; obsahem jsou však vždy myšlenkové základy skautingu a dovednosti potřebné pro vedení skautských táborů. Z tohoto důvodu se některé vůdcovské kurzy konají jako letní tábory; poté jsou zpravidla označovány za lesní (VLK).[1][2] Vůdcovská zkouška Junáka je akreditována u českého ministerstva školství jako kvalifikace postačující k vedení zotavovací akce, do jejíž definice větší skautské tábory spadají.

V zahraničí je velká většina vůdcovských kurzů sdružena pod systém Wood Badge, vedený centrálou v britském Gilwellu. Čeští skauti však mají svůj nezávislý vzdělávací systém, který svou kvalitou nijak nezaostává.[zdroj?]

V Junáku jsou vůdcovské kurzy často organizovány na každoroční bázi týmy stálých instruktorů, kteří jsou považováni za nositele myšlenkového dědictví hnutí. Mezi nejvýznamnější patří např. Gemini, Ursus, Velká Morava, Stříbrná řeka, Jasan, Jesenický vůdcovský kurz, Polojasno nebo Falconeri. Vstupním předpokladem účasti na vůdcovském kurzu nebo zkoušce je složení čekatelské zkoušky následované krátkou praxí ve spoluvedení oddílu; v poslední době se však zejména starším uchazečům umožňuje absolvovat obě zkoušky zároveň u komise vůdcovské zkoušky. Na rozdíl od čekatelských kurzů nemají vodní skauti své vlastní; místo toho se vedoucí skautských oddílů účastní běžných vůdcovských kurzů a zkoušek a následně podstupují specializační kapitánské vzdělávání z metodiky a bezpečnosti jízdy na vodě.

V jiných, menších českých skautských organizacích jsou kurzy pořádány nepravidelně dle potřeby.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Řád pro vzdělávání činovníků a činovnic Junáka. Skautská křižovatka [online]. Junák - český skaut [cit. 2020-10-12]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. a b Svaz skautů a skautek České republiky - Lesní vůdcovský kurz 2019. www.svazskautu.cz [online]. [cit. 2020-12-15]. Dostupné online. 
  3. Svojsíkův vůdcovský kurz 2019 – Skaut – český skauting ABS [online]. [cit. 2020-12-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]