Tylos Slėnis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Údolí Ticha
Tylos Slėnis
Poloha
Souřadnice
StátLitvaLitva Litva
Údolí Ticha
Údolí Ticha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tylos Slėnis, česky lze přeložit jako Údolí Ticha, je název zaniklé osady/vesnice a údolí na pobřeží Kuršského zálivu na Kuršské kose v Litvě. Nachází se ve městě Nida v okrese/městě Neringa v Klaipėdském kraji.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Tylos Slėnis se nachází na severovýchodním úpatí populární písečné duny Parnidžio kopa v národním parku Kuršská kosa. Jednou z hlavních atrakcí je dubová socha - křeslo/židle obryně Neringy (Neringos krėslas) a písčité pobřeží vhodné ke klidnějšímu koupání. Je zde také pestrá mozaika přírody především mezi rostlinami. Pobřežní částí Tylos Slėnis vede okružní turistická stezka Okolo Nidy a přes něj vede naučná stezka Parnidžio pažintinis takas. Na severním začátku údolí stojí kaple zasvěcená obnovení nezávislosti Litvy, která byla postavena v roce 1991. Občasně se v Tylos Slėnis konají folklorní a umělecké programy. V minulosti zde bylo také provozováno zemědělství.[2][3][4][5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tylos slėnis [online]. 2020-11-30 [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. (litevsky) [nedostupný zdroj]
  2. a b Tylos slėnis Nidoje, Kuršių Nerijoje – PrieJūros.LT. www.priejuros.lt [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. (litevsky) 
  3. Tylos slėnis | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. 
  4. Tylos slėnis | lietuvoskurortai.lt. www.lietuvoskurortai.lt [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-07-29. 
  5. Nida.Tylos slėnis. Šienapjūtė. www.europeana.eu [online]. [cit. 2022-07-29]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]