Naučná stezka Jeřáb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Začátek okruhu u infostřediska

Naučná stezka Jeřáb je okruh okolím obce Hradčany (část města Ralsko) na Českolipsku dlouhý 3,5 km s osmi zastaveními. Vybudoval jej státní podnik Vojenské lesy a statky v roce 2008.[1] V seznamu tras KČT má číslo 8035.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Naučnou stezku vč. informačních tabulí a úpravy stanovišť na trase zajistil státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, jeho divize Mimoň. Jméno zvolil podle jeřába popelavého, jednoho z ohrožených ptáků zdejší krajiny.

Odpočívadlo před Infostřediskem

Protože zdejší krajina je s ohledem na minulost svěřena Vojenským lesům a nikoli některé z CHKO, tento podnik inicioval ve spolupráci s Klubem českých turistů vznik řady okruhů v bývalém vojenském výcvikovém prostoru na podporu turistického ruchu.

Okruh byl slavnostně otevřen v dubnu 2008, rok po zahájení činnosti Informačního centra Vojenských lesů a statků v Hradčanech.[2]

Naučná stezka Jeřáb je vedena okrajem Hradčanských stěn a lze ji zvládnout za 1 hodinu. Protože je vedena rovinkou a nenáročným terénem, je možné ji absolvovat i s předškolními dětmi.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Jeden z panelů na trase

Okruh je veden od infocentra Vojenských lesů a statků u Hradčanského rybníka, který je zčásti zařazen do přírodní rezervace Hradčanské rybníky a ta je částí rozsáhlého území Ptačí oblast Českolipsko - Dokeské pískovce a mokřady. Toto území je pod dohledem Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a je zařazeno do evropského programu Natura 2000.

Zastavení na okruhu[editovat | editovat zdroj]

Výchozím místem je prostranství před informačním centrem obce Hradčany u Hradčanského rybníka, kde je vstupní tabule podávající základní informaci o stezce. Ostatních sedm panelů je rozmístěno na trase a svým obsahem přibližují návštěvníkům přírodu (faunu i floru) této oblasti Ralska.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Naučné stezky [online]. Mimoň: Vojenské lesy a statky ČR, s. p., divize Mimoň [cit. 2017-06-07]. Dostupné online. 
  2. Návštěvníky Ralska již vítá nové informační centrum Hradčany. Českolipský deník [online]. 2007-05-16 [cit. 2017-06-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]