Přeskočit na obsah

Tomáš Mošnička

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomáš Mošnička
Tomáš Mošnička
Tomáš Mošnička
Narození6. prosince 1966 (57 let)
Příbram, Československo
Povolánísportovní cyklista
ZaměstnavateléD.I.SEVEN, a. s.
Znám jakohandicapovaný sportovec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáš Mošnička (* 6. prosinec 1966 Příbram) je aktivní český handicapovaný sportovec. Začal jako zdravý sportovec a spolujezdec v závodech sidecar. Je mistrem světa ve vzpírání 2000 v bench-pressu tělesně postižených. Závodí v handbiku.

Jako spolujezdec v závodech sidecar aktivně závodil v letech 1987–1995. Mezi přední řidiče, které doprovázel, patřili Josef Novotný, Vladimír Vodenka, Pavel Boukal, Libor Sakař, Milan Jiroušek. Účastnil se mezinárodních závodů a jeho největší úspěch byl ve Francii (5. místo, 1988), na mistrovství ČR v sidecarcrossu stanul 6x na stupních vítězů. V roce 1995 utrpěl úraz páteře při motocyklových závodech, po kterém se ocitl na invalidním vozíku. Ke sportu se vrátil o dva roky později.

Vzpírání

[editovat | editovat zdroj]

Tomáš Mošnička soutěžil ve vzpírání v letech 1998–2006, v disciplíně bench-press pro tělesné postižené převážně v kategorii do 100 kg. V mistrovství ČR vyhrál celkem 6x (2000–2003, 2005, 2006), v roce 2004 získal stříbro. V otevřeném mistrovství Slovenska zvítězil 2x (2000, 2001). Na mistrovství Evropy (1998) získal 3. místo. V roce 2000 vyhrál zlato na Mistrovství světa. Je držitelem několika českých rekordů. Soutěží i se zdravými sportovci (World Sport pohár, Silák Sedlčan). Jeho stávajícím osobním rekordem je vzpěr 227,5 kg (Silák Sedlčan).

Handbike – cyklistika ručních kol

[editovat | editovat zdroj]

Tomáš Mošnička se v současnosti aktivně věnuje handbikingu, účastní se každoročně několika závodů, mj. i v zahraničí. Je dvojnásobným vicemistrem ČR (2010, 2011). Je dosud prvním vozíčkářem a handbikerem, který absolvoval a dokončil závod horských kol Nova Author Cup (65 km v extrémních podmínkách). Je dvojnásobným vicemistrem ČR (2010, 2011), vicemistrem v MTB cyklistice handicapovaných (2013), vicemistrem ČR v silniční časovce. Zvítězil v seriálu závodů Českého poháru silničních handbiků (2013). V roce 2014 vyhrál závod v MTB cyklistice handicapovaných.

Další sporty

[editovat | editovat zdroj]

Jako šéfredaktor webového portálu Žiju s handicapem testuje různé i adrenalinové sporty pro handicapované a píše o parasportech články (parabox, paragolf), dělá rozhovory s handicapovanými sportovci, ale i s jinými osobnostmi s handicapem. Ve volném čase jezdí na čtyřkolce a aktivně rybaří.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]
  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Tomáš Mošnička na Wikimedia Commons
  • Oficiální stránky
  • Tomáš Mošnička profil vzpěrače a úspěchy – [1]
  • Tomáš Mošnička šéfredaktor a sportovec i přes svůj handicap rozhovor - [2]
  • Příběh Tomáše Mošničky a návrat do života a zaměstnání – [3]
  • Tisková zpráva – Tomáš Mošnička šéfredaktorem portálu Žiju s handicapem – [4]