Tip link

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázky G a N ukazují tip links mezi stereocilii.

Tip links jsou extracelulární filamenta, která ve vláskových buňkách vnitřního ucha tvoří spoje mezi jednotlivými stereocilii nebo mezi stereocilii a kinocilii[1].

Na straně, kde jsou tip links připojeny na mechanicky řízené iontové kanály, dochází k přeměně energie pohybu (mechanického stimulu) na elektrický signál = mechanická transdukce[2].

Tyto kanály umožňují kationtům draslíku a vápníku vstoupit do vláskových buněk z endolymfy, která omývá jejich apikální stranu. Endolymfa ductus cochlearis obsahuje mnoho draselných kationtů, díky tomu prochází kanálem do vláskové buňky ve směru koncentračního gradientu[3]. Když se vlásková buňka ohne směrem ke kinociliu, tak dojde k depolarizaci. Při pohybu směrem od kinocilia dojde k hyperpolarizaci.

Tip links se skládají z dvou různých molekul kadherinů: protokadherinu 15 a kadherinu 23[4]. Bylo zjištěno, že tip links jsou poměrně tuhé povahy, takže ve vláskových buňkách musí existovat něco pružného, co umožňuje stereociliím pohyb tam a zpět[5]. Existuje hypotéza, že tip links se připojují na myozin, který se pohybuje podél filament aktinu[6].

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tip_link na anglické Wikipedii.

  1. Scott T. Brady; GEORGE J. SIEGEL; ROBERT WAYNE ALBERS, Donald Lowell Price. Basic Neurochemistry: Principles of Molecular, Cellular and Medical Neurobiology. [s.l.]: Academic Press, 2012. Dostupné online. ISBN 978-0-12-374947-5. S. 920. 
  2. David J. Aidley. The Physiology of Excitable Cells. [s.l.]: Cambridge University Press, 3 September 1998. Dostupné online. ISBN 978-0-521-57421-1. S. 248–. 
  3. University of Minnesota Medical School Duluth. Transduction channels. www.d.umn.edu. Dostupné online. 
  4. Lewin GR, Moshourab R. 2004. Mechanosensation and pain. Journal of Neurobiology 61:30-44
  5. Corey, D. Harvard University. Phone Interview. 19 November 2008.
  6. Howard, J.; Hudspeth, A. J. (1987). Mechanical relaxation of the hair bundle mediates adaptation in mechanoelectrical transduction by the bullfrog's saccular hair cell. www.ncbi.nlm.nih.gov. Dostupné online.