Thespian

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Thespian je mluvící humanoidní robot.[1] Je plně programovatelný a ve světě se využívá například jako pomocník na rozlehlých letištích nebo jako průvodce v muzeích. V Česku jsou dva exponáty. Jeden exemplář, RoboThespian, je libereckém science centru iQLANDIA. Druhý exemplář, RoboThespian, je v Planetáriu Ostrava.[2] Pořízení robota přišlo centrum na přibližně dva miliony korun.

Popis[editovat | editovat zdroj]

RoboThespian měří 175 centimetrů a váží 33 kilogramů. Je humanoidní, to znamená, že jeho konstrukce je podobná člověku. Má končetiny s prsty i ohebnými klouby. Je pamatováno i na detaily v obličeji – Thespian má oči, uši i nos. Robot nemá umělou inteligenci, ovládá se pomocí blízkého dotykového displeje, kde se dá přesně nastavit, co bude říkat a jak se bude hýbat. Thespian v iQLANDII ovládá čtyři jazyky – češtinu, polštinu, němčinu a angličtinu.[3] Thespian v Planetáriu Ostrava ovládá přes 20 jazyků a množství dialektů.

Základ robota tvoří počítač s výkonným procesorem a diskem, na kterém jsou uložené všechny pohybové funkce a operační prostředí.[4] První Thespian byl vyroben už v roce 2005.

Avatar[editovat | editovat zdroj]

RoboThespian také může mluvit hlasem skutečného člověka. V iQlandii v Liberci se několikrát během dne spouští tzv. online mód, kdy robot reaguje na otázky návštěvníků v reálném čase.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Thespian se dosud využívá v patnácti zemích světa. Pomáhá například s orientací na velkých letištích, nebo jako průvodce v muzeích.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RoboThespian | Engineered Arts Ltd [online]. www.engineeredarts.co.uk [cit. 2016-01-10]. Dostupné online. 
  2. Planetárium Ostrava [online]. [cit. 2019-09-26]. Dostupné online. 
  3. http://iqlandia.cz/cz/expozice/clovek [online]. 
  4. RoboThespian – nefalšovaný zábavný humanoid (CeBIT) [online]. cnews.cz [cit. 2016-01-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-23. 
  5. RoboThespian: Přichází doba interaktivních robotů [online]. abicko.cz [cit. 2016-01-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]