Temný oheň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Temný oheň
AutorC. J. Sansom
Původní názevDark Fire
PřekladatelAntonín Otáhal
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivka
VydavatelBB art (ČR)
Datum vydání2004
Česky vydáno2009
Počet stran472
ISBN978-80-7381-664-3
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Temný oheň (anglicky Dark Fire) je kniha britského spisovatele C. J. Sansoma, která vyšla v roce 2004.

V pořadí druhá kniha s právníkem Matthew Shardlakem.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Druhý příběh z tudorovské Anglie v létě roku 1540, které bylo nejteplejší v 16. století, se odehrává v Londýně. Matthew Shardlake si založil soukromou advokátní praxi a snaží se být z dohledu Thomase Cromwella. Tentokrát vyšetřuje obžalování mladé dívky z vraždy, ale vysoké politice se zcela nevyhne, díky jeho pověsti a důkladného vyšetřování si jej Cromwell opět povolá. V jednom ze zrušených klášterů se nalezl návod na starou, ale velice účinnou zbraň, tzv. řecký oheň. Případ se opět vyvíjí zcela překvapujícím způsobem a stopy sahají až do vysokých politických kruhů.

Kniha zobrazuje napínavé čtení a vystihuje ducha doby, plné náboženských sporů, touhy po moci a penězích a život vrstev anglické společnosti na přelomu středověku a novověku.

Skutečnosti[editovat | editovat zdroj]

Řecký oheň (též byzantinský oheň či tekutý oheň) byla zbraň používaná Byzantinci. Šlo o tekutou zápalnou směs, která hořela i ve styku s vodou (podle některých pramenů voda dokonce hoření podporovala). Předpokládá se, že ji vynalezl syrský uprchlík Kallinikos z Heliopole (Sýrie) někdy okolo roku 673. Byzantinci ji používali zejména v námořním boji.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]