Tam kde žijí divočiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tam kde žijí divočiny
AutorMaurice Sendak
Původní názevWhere the Wild Things Are
PřekladatelJan Jařab
IlustrátorMaurice Sendak
ZeměSpojené státy americké
Jazykšpanělština
ŽánrDobrodružné, Pro děti a mládež
OceněníCaldecott Medal (1964)
VydavatelHarper
Datum vydání1963
Česky vydáno1994
Počet stran40
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace z knihy

Tam kde žijí divočiny je kniha pro děti, která vypráví o chlapci, který se dostal do země divokých příšerek a stal se jejich králem. Knihu napsal a ilustroval americký spisovatel a ilustrátor Maurice Sendak a poprvé byla vydána roku 1963. Kniha získala v roce 1964 Caldecottovu medaili, která každoročně oceňuje nejvýznamnější obrazovou americkou knihu pro děti, a v průběhu let byla oceněna několika dalšími cenami pro nejlepší dětskou knihu. V roce 2009 byl podle knihy natočen úspěšný film Max a maxipříšerky.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj začíná tím, že si Max vleze do své vlčí kůže a zlobí. Náhle ho okřikne maminka a pošle ho spát bez večeře. Tu noc vyroste v Maxově posteli les a stěny se otevřou do světa. Kolem se valí oceán a Max nasedne na loďku a plaví se skoro rok až tam, kde žijí divočiny. Když tam dopluje, divočiny se snaží Maxe zastrašit. Max je ale dokáže okouzlit svým kouzelným trikem a ony se ho tak polekají, že ho prohlásí svým králem. Maxovi je náhle smutno a zatouží být tam, kde by ho měl někdo ze všech nejraději. Pak ucítí z druhé strany světa něco dobrého k jídlu a už nechce být králem tam, kde žijí divočiny. Divočiny nechtějí, aby je opouštěl, ale Max i přesto nastoupí na loďku a mává jim na rozloučenou. Přistane v noci ve svém pokoji, kde na něj čeká ještě horká večeře.

Přijetí díla a interpretace[editovat | editovat zdroj]

Jitka Nešporová ve své recenzi zmiňuje, že se kniha bezprostředně po vydání dočkala negativní odezvy ze strany literárních kritiků a dětských psychologů. Dnes se již ovšem využívá při terapiích dětí s poruchami chování. Maurice Sendak s touto knihou prorazil v šedesátých letech na mezinárodní úrovni. Rok po vydání za ni obdržel Caldecottovu medaili, nejvýznamnější americké ocenění za literaturu pro děti.[1]

List Los Angeles Times uvedl, že Sendakův „nesentimentální přístup k vyprávění znamenal revoluci v žánru dětské literatury“. Toto dílo se dokonce stalo předlohou pro filmový hit Max a maxipříšerky z roku 2009. V době svého vzniku bylo poměrně kontroverzní, především kvůli údajně děsivým ilustracím.[2]

V knize Beasts at Bedtime, kde je dílu věnována devátá kapitola, Liam Heneghan zmiňuje stručnost textu. Sendak k odvyprávění příběhu nepotřeboval více než 338 slov a co neřekl slovy, dokázal vyjádřit v ilustracích. Jeho dílo je silné také z toho důvodu, že jeho vize se zdá být specifická, ale zároveň univerzální. Maxovo bouřlivé chování připomíná naše vlastní dětství, naše vlastní tresty a drobná ponížení, která každý z nás zažíval. Sendak totiž vystihl, jaké je to být psychologicky jakýmkoli lidským dítětem. Všichni jsme byli prudcí, zkoušeli jsme hranice svých opatrovníků, byli jsme frustrovaní, a když to situace vyžadovala, stáhli jsme se do ústranní, do svých představ.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Velké noční dobrodružství divokého Maxe – iLiteratura.cz. iLiteratura [online]. 2020-03-05 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. 
  2. ČTK, Ondřej Bezr. Zemřel jeden z nejslavnějších autorů dětské literatury Maurice Sendak. iDNES.cz [online]. 2012-05-09 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. 
  3. HENEGHAN, Liam. Beasts at bedtime. [s.l.]: University of Chicago Press, 2018. 338 s. Dostupné online. ISBN 022643138X. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]