Taare Zameen Par

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Taare Zameen Par
Původní názevतारे ज़मीन पर, Tāre Zamīn Par a تارے زمین پر
Země původuIndieIndie Indie
Jazykyhindština a angličtina
Délka165 min
Žánryfilmové drama
dětský film
filmový muzikál
ScénářAmole Gupte
RežieAamir Khan
Amole Gupte
Ram Madhvani
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAamir Khan
Darsheel Safary
Tisca Chopra
Vipin Sharma
Sachet Engineer
… více na Wikidatech
ProdukceAamir Khan
HudbaLoy Mendonsa
Shankar Mahadevan
Shankar–Ehsaan–Loy
Ehsaan Noorani
StřihDeepa Bhatia
Výroba a distribuce
Premiéra21. prosince 2007
Produkční společnostiAamir Khan Productions
PVR Inox Pictures
DistribuceRai
Netflix
OceněníFilmfare Award for Best Story (1553)
National Film Award for Best Film on Family Welfare (2007)
National Film Award for Best Male Playback Singer (2007)
Zee Cine Award for Best Story (2008)
Zee Cine Award for Best Lyricist (2008)
… více na Wikidatech
Taare Zameen Par na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velkofilm Taare Zameen Par (hindsky: तारे ज़मीन पर, urdsky: تارے زمین پر přibližný překlad "Jako hvězdy na Zemi") z roku 2007 je jedním z nejúspěšnějších bollywoodských filmů vůbec. Snímek zpracovává téma znevýhodňování zdravotně postižených v rámci vzdělávání. Hlavní pedagogickou roli hraje superhvězda Aamir Khan, který zde zároveň debutoval jako režisér. Film má mimořádně kvalitní soundtrack.

Téma postižení[editovat | editovat zdroj]

Scénář (Amole Gupte) byl rozsáhle konzultován s příslušnými odbornými a asistenčními organizacemi a proto přes zábavnost je film odborně přesně zpracován. Jedná se o příběh indického chlapce s lehkým neurologickým postižením projevujícím se silně poruchou percepce na bázi dyslexie, částečně zpomalením vývoje motoriky a oslabením pozornosti.

Scénář byl inspirován problémy Akiry Kurosawy ve škole.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Dyslektický chlapec v raném školním věku Ishaan N. Awasthi (Darsheel Safary) vyžaduje vzhledem ke svému hendikepu speciální výuku, které se mu nedostává. Jeho problémy jsou zvýrazněny nutností zvládnout dva jazyky (angličtinu a hindštinu) v ústní a písemné (dvě různá písma) formě. Ishaan má výrazné problémy s prospěchem, později po sociální exkluzi v kolektivu v důsledku frustrace se sekundárně rozvíjí porucha pozornosti, objevuje se ztráta motivace a problémy s chováním (záškoláctví). Pedagogové Ishaana označují za nezvladatelného a doporučí jeho dobře situovaným rodičům přeřazení do internátní školy, kde vzhledem k přísnému celodennímu režimu očekávají vyřešení problémů s chováním. V internátní škole však tyto problémy mylně považují za důsledek mentální retardace.

Později Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan) správně diagnostikuje dyslexii. Obětavý Nikumbh navštěvuje Ishaanovy rodiče a překonává jejich předsudky a odpor, rovněž překonává předsudky Ishaanových spolužáků a u ředitele školy prosadí, že bude Ishaanovi ve svém volném čase poskytovat odpovídající speciální výchovu. Přes počáteční negativní prognózu je jeho pedagogická intervence mimořádně úspěšná a brzy se ukazuje, že Ishaanova intelektuální kapacita je více než dostačující. Z Ishaana se stává jeden z nejlepších studentů a je u něj odhalen mimořádně výrazný umělecký potenciál.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Film vyhrál přes dvacet cen na filmových festivalech. A mezi diváky (viz např. IMDB) je jedním z nejlépe hodnocených filmů o vzdělávání. Film zobrazuje dětský svět a je vhodný pro děti.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]