TTT Riga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
TTT Riga
MěstoRiga
Založení1958
Soutěžlotyšská liga žen
Stadion
NázevOlimpiskais Sporta Centrs
Souřadnice
Management
TrenérAigars Nerips
Oficiální webové stránky

TTT Riga, známá též pod názvem Daugava Riga, je původně sovětský, dnes lotyšský ženský basketbalový klub z města Riga. Založen byl v roce 1958. V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století se jednalo o nejlepší evropský ženský basketbalový klub – během tohoto období tým vyhrál celkem 18× Pohár mistrů evropských zemí.

Název[editovat | editovat zdroj]

Zkratka TTT pochází z názvu „Трамвайно-Троллейбусный Трест“, v překladu „Tramvajovo-trolejbusový trust“. Šlo tedy původně o klub působící v rámci rižského dopravního podniku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pod vedením slavného lotyšského basketbalového hráče a trenéra Olgertse "Bohumse" Altbergse, TTT Riga dobyla svůj první evropský titul v sezóně 1959/60, kdy vyhrála Pohár mistrů evropských zemí (od roku 1997 známý jako Euroliga žen). Během dalších 22 let klub přidal dalších 17 evropských titulů, včetně 12 po sobě jdoucích titulů z let 1964–1975. Hráčky jako Dzidra Uztupe-Karamisevová, Vita Silinová-Luková (Karpovová), Dzintra Kiepeová-Bakaová a další přenášely ženský basketbal na novou úroveň. V roce 1965 do klubu ve věku 13 let přišla Uljana Semjonovová, obecně považovaná za nejlepší hráčku své doby. V 18 sezónách mezinárodních soutěží Uljana Semjonovová nikdy neprohrála zápas, do kterého nastoupila – záznam, který se téměř jistě již nikdy nepodaří zopakovat.

Konec 80. let a 90. léta však znamenaly výrazný úpadek slavného klubu. Nejlepší lotyšské hráčky v čele se Semjonovovou odešly do zahraničí a pokračovaly ve svých profesionálních kariérách ve Francii, Španělsku či Itálii. Teprve deset let poté, co Lotyšsko získalo nezávislost, se klub znovu zúčastnil evropských pohárů – byl účastníkem Poháru Ronchettiové v roce 2001. Další účast následovala až o pět let později.

Teprve podzim 2006 přinesl zlom v historii klubu. Nové vedení a nový management zahájily dlouhodobou práci s cílem opět přivést do kdysi slavného klubu nejlepší lotyšské hráčky, také přišly první zahraniční internacionálky - například brazilská hvězda WNBA Iziane Castro Marquesová. V dalších letech se klub třikrát zúčastnil Euroligy, do play-off však nikdy nepostoupil.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku TTT Riga na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]