T-centralen (stanice metra ve Stockholmu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z T-centralen (stanice metra))
Vstup na nástupiště modré linky

T-Centralen je stanice metra ve Stockholmu. Ve stanici si kříží, ležící pod Stockholmským hlavním nádražím všechny tři linky současného metra ve Stockholmu. Název Tunelbana-centralen znamená ve švědštině hlavní nádraží metra. Otevřena byla 24. 11. 1957 na zelené lince, 5. 4. 1964 na červené lince a 31. 8. na modré lince.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stanice má 2 nástupiště - první, dvoupatrové hloubené, slouží linkám Zelená a Červená, na horním patře ve směru Hässelby strand na zelené a Norsborg/Fruängen na červené lince, na dolním ve směru Hagsätra/Farsta strand/Skärpnack na zelené a Mörby centrum/Ropsten na červené. Druhé, hluboko ražené, slouží Modré lince. Vedou z něj dva eskalátorové tunely: jeden zalomený, vedle eskalátorů jezdí ve Stockholmu běžný šikmý výtah, druhý v plné délce. Poblíž druhého eskalátorového tunelu ústí také čtyři výtahy z nástupiště.

Přestup[editovat | editovat zdroj]

Přestup mezi nástupišti je řešen následovně: eskalátorem nebo výtahem se nejdřív klesne ze spodního nástupiště zelené a červené linky pod jeho úroveň, poté se jede dlouhým travelátorovým tunelem, nakonec se klesne dalšími eskalátory, schody nebo výtahy na modré nástupiště.

Na stanici je také od roku 2017 napojena podzemní část hlavního nádraží, sloužící pro příměstské vlaky (Stockholm City), a to hned třemi způsoby: na spodní patro prvního nástupiště, na přestupní tunel před travelátorem (eskalátor a výtah na chodbu od zeleno-červeného nástupiště, čímž zajišťuje bezbariérový přístup bez nutnosti dlouhé cesty přes modrou trasu), a na druhé nástupiště (dva eskalátory a výtah dolů).

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Stanice modré linky + travelátorový tunel jsou modro-bíle zabarveny, díky čemuž patří spolu se stanicí Radhuset mezi nejznámější stanice metra světa.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]