Symbol údržby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Symboly údržby na štítku oděvu

Prací symbol, také zvaný symbol údržby, je piktogram, který naznačuje jak prát, sušit, chemicky čistit a žehlit oblečení. Tyto symboly jsou natištěny na etiketě, známé jako symboly údržby, připevněné k oděvu z důvodu informování, jak by měl být jednotlivý kus čištěn/prán. Existují různé normy na značení údržby pro různé regiony světa. Některé způsoby označování jsou používány s doprovodným textem.

Historie a použití[editovat | editovat zdroj]

Péče doporučovaná symboly je maximální povolené zatížení a není ani vyžadováno, ani doporučováno. GINETEX uvádí, že jemnější forma péče a nižší teploty praní, než ty uvedené na etiketě, jsou také povoleny. Například, jestliže symbol doporučuje praní v horké vodě a sušení v sušičce, praní ve studené vodě a sušení na šňůře je také akceptovatelné. 

GINETEX, se sídlem ve Francii, je Evropská asociace pro symboly údržby a byla zformována v roce 1963 po několika konferencích ke konci 50. let zaměřených na údržbu textilu a definování jednoho způsobu značení údržby. Právě poválečná doba byla pro vznik symbolů významná a to z důvodu obrovského rozvoje chemického průmyslu a s ním spojený vznik syntetických vláken používaných pro výrobu textilu. Do té doby byly používány převážně přírodní materiály, jejich údržba je zcela odlišná od umělých. Proto docházelo k častému poškození, které bylo nevratné.

Prací symboly v Evropě[editovat | editovat zdroj]

Symboly údržby popisují maximální možné zatížení při údržbě bez nevratného poškození textilního výrobku. Je-li vynaložená péče nezbytná, nebo dostačující však není zcela zaručeno. Jemnější, než uvedená péče, je vždy přípustná.

Symboly údržby jsou chráněny ochrannou známkou a pro jejich užívání je třeba vyhovět licenčním podmínkám. Nesprávné používání symbolů je zakázáno. Pokud je symbol podtržený, znamená to, že je třeba výrobek udržovat jemněji, než je běžné a dvojité podtržení znamená velmi jemnou péči. 

Praní[editovat | editovat zdroj]

Stylizovaná vanička je symbolem pro praní. Uvedené číslo ve vaničce znamená maximální možnou teplotu prací lázně (stupně Celsia). Podtržení symbolu znamená, že má být v pračce zvolena jemnější péče. Dvojité podtržení znamená velmi jemnou manipulaci. Ruka ve vaničce znamená, že je doporučováno jen (jemné) ruční praní (ne více než ve 40 °C). Přeškrtnutá vanička znamená, že textil nemá být prán v domácích podmínkách.

V Evropské normě je stupeň namáhání při praní doporučován pomocí podtržení symbolu praní (vaničky). Pokud symbol není podtržený, znamená to, že může být mechanicky namáhán na maximální úroveň (např. bavlněné prádlo), jedno podtržení naznačuje střední mechanické namáhání (např. jako pro syntetické textilie) a dvojité podtržení znamená velmi jemné namáhání (jako např. pro hedvábné nebo vlněné textilie). Podtržení současně znamená i stupeň namáhání při odstřeďování, čím více podtržení, tím by mělo být prádlo odstřeďováno na nižší otáčky.

Bělení[editovat | editovat zdroj]

Prázdný trojúhelník (dříve označený Cl) povoluje bělení chlorovými nebo nechlorovými bělicími prostředky. Dvě diagonální linie přes trojúhelník znamená zákaz bělení chlorovými prostředky. Přeškrtnutí trojúhelníku znamená zákaz bělení celkově.

Sušení[editovat | editovat zdroj]

Kruh ve čtverečku symbolizuje sušení. Jedna tečka doporučuje sušení na nižší teplotu, dvě tečky na normální teplotu. Přeškrtnutý symbol znamená, že oblečení není vhodné sušit v bubnové sušičce.

Žehlení[editovat | editovat zdroj]

Žehlička s maximálně třemi puntíky povoluje žehlení. Počet puntíků pak značí teploty, za kterých může být textil žehlen: jeden puntík znamená 110 °C, dva puntíky znamená 150 °C a tři puntíky znamená 200 °C. Přeškrtnutá žehlička znamená zákaz žehlení.

Profesionální péče[editovat | editovat zdroj]

Kruh značí možnosti profesionálního čištění. Podtržení symbolu opět znamená jemnou péči, dvojité podtržení znamená velmi jemné profesionální čištění.

Chemické čištění[editovat | editovat zdroj]

Písmena P a F v kruhu jsou užívána pro rozdílné druhy rozpouštědel, které jsou používány v chemických čistírnách.  

Mokré čištění[editovat | editovat zdroj]

Písmeno W v kruhu je používáno pro profesionální mokré čištění. Mokré čištění je postup, který byl vyvinut v posledních dvaceti letech jako alternativa k chemickému čištění, při kterém jsou používána rozpouštědla, jež jsou zátěží pro životní prostředí. Mokré čištění je způsob využíván v moderních čistírnách. Tento způsob však není možné aplikovat na všechny textilie. Proto byl doplněn symbol, který značí vhodnost tohoto postupu.

Národní a mezinárodní normy[editovat | editovat zdroj]

Výše zmíněné informace jsou ukotveny v mezinárodní normě ČSN EN ISO 3758, která je platná v Evropě. Symboly údržby jsou využívány i mimo evropské země. V nedávné době začalo využívat symbolů údržby Japonsko, do jednání vstoupily také U.S.A..

Norma ČSN EN ISO 3758 informuje o symbolech, jejich významu a také jejich správném použití.

GINETEX vyvinul mezinárodní systém symbolů nezávislý na jazyku. Symboly jsou v mnoha zemích chráněny jako mezinárodní obchodní značky. Jsou registrovány u WIPO (Světová organizace pro duševní vlastnictví) v Ženevě. Přestože GINETEX obhajuje obchodní značky jako takové, včetně jejich ekonomického využití, souhlasil, že ISO převezme tento systém a začlení ho do mezinárodní normy. V zemích GINETEXu musí být použito minimálně 5 symbolů - pro praní, bělení, sušení v bubnové sušárně, žehlení a profesionální ošetřování textilií.

Na národní úrovni zajišťuje správu symbolů údržby asociace Sotex GINETEX CZ.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]