St. Gangolf (Münchenlohra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
St. Gangolf
Severovýchodní strana kostela
Severovýchodní strana kostela
Místo
StátNěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Architektonický popis
Stavební slohrománská architektura
Další informace
AdresaGroßlohra, NěmeckoNěmecko Německo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jihozápadní strana kostela

Bazilika Sv. Gangolfa v obci Münchenlohra (současná obec Großlohra, Nordhausen) je románský klášterní kostel v severním Durynsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter Lohra byl založen kolem roku 1170 hrabětem z Lohry, který sídlil na blízkém hradě Lohra a pojmenován po svatém Gangolfovi. Poskytl přístřeší benediktinkám a augustiniánkám. Ve stejné době byl postaven také klášterní kostel. Po reformaci byl klášter roku 1546 sekularizován a kostel chátral. Roku 1590 získal budovy rod Gladebecků z Northeimu. V tomto období byla zbořena většina vedlejších stavení, zůstala pouze budova kostela, která byla roku 1666 sanována na pokyn Boda von Gladebecka. Roku 1701 rod vymřel a roku 1815 propadl tento majetek pruskému státu. Roku 1732 byla část kostela zbořena a zbylá část sloužila jako kostel obce Münchenlohra.

Roku 1845 navštívil Münchenlohru generální konzervátor Ferdinand von Quast a navrhl uvést kostel do původního stavu. Rekonstrukci vedl Carl Schäfer v letech 1882 až 1885. V letech 1951 až 1957 probíhaly úpravy a zajištění základů stavby.

Budova[editovat | editovat zdroj]

St. Gangolf je po rekonstrukci opět trojlodní bazilikou s půdorysem latinského kříže a dvojicí věží na západní straně. Chór a obě boční lodě jsou uzavřeny apsidami. Pod chórem se nachází rozlehlá krypta.

V hlavní apsidě stojí gotický mariánský oltář. Vznikl v letech 1510 až 1515 a pochází z kostela v Karritzu ve Staré marce; roku 1957 byl přenesen do Münchenlohry. Předtím byl instalován v katedrále ve Stendalu.

Křtitelnice pochází z 15. století.

Oba kostelní zvony se nachází v přístavbě mezi věžemi. Menší vyrobil roku 1894 Peter Schilling v Apoldě; větší (700 kg) pochází ze zrušeného kostela obce Kayna a byl odlit roku 1316.

Varhany vyrobily roku 1853 dílny Knauf v Bleicherode.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St. Gangolf (Münchenlohra) na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]