Sportovní areál Bajda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sportovní areál Bajda v Kroměříži se nachází v bezprostřední blízkosti historického centra. V současnosti zahrnuje 9 tenisových kurtů, letní koupaliště s 50 m bazénem s osmi drahami, dětským bazénem, brouzdalištěm, travnatými odpočinkovými plochami a nohejbalové hřiště. Sousedí s Podzámeckou zahradou s Arcibiskupským zámkem a Květnou zahradou zapsanými do památek UNESCO.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tenisový areál vznikl v roce 1913 na pozemcích v blízkosti historického centra, které věnoval olomoucký arcibiskup Theodor Kohn svým zaměstnancům, a ti založili Arcibiskupský bruslařský klub.[1][2][3] V témže roce vznikl i tenisový klub, který přes řadu organizačních změn funguje dodnes.

Na sousedních pozemcích po roce 1948 byly po zániku Arcibiskupských statků a lesů zrušeny deputátní zahrádky a postupně byl na nich vybudován 50 m bazén s dalšími koupališti pro děti a občerstvovací kiosek.

Na místě současného tenisového klubu původně vznikl bazén s délkou 33 metrů se šesti drahami, sociálním zařízením, dřevěnými šatnami a také zahájil svou činnost i plavecký oddíl. V areálu byl rovněž volejbalový kurt a byl založen volejbalový klub. Dalším sportovním zařízením byla i kuželna se dvěma drahami.

Tenisový oddíl vyvíjel velmi aktivní činnost mezi válkami v letech 1918 - 1939, částečně i díky sponzorským aktivitám kloboučníka Holubce a kavárníka Šlégla.

Tenisové kurty v té době hostily i nejlepší československé hráče, jakými byli např. bratři Koželuhové.

Po druhé světové válce se areál postupně rozpadal, nebyly peníze na údržbu a renovaci, především dřevěných staveb, např. kabinek, sociálnímu zařízení nebo kiosku pro prodej občerstvení.

Od roku 1991 bylo vytvořeno občanské sdružení TC Bajda Kroměříž a získaný majetek spravuje.

Významné období obnovy areálu začíná po roce 1991. V roce 1993 byla například uvedena do provozu studna pro odběr užitkové vody, která tak nahradila vodu původně dodávanou z vodovodního řadu města Kroměříž.

V roce 1995 začala výstavba nového sociálního zařízení, dvou tenisových dvorců a dalšími důležitými úpravami areálu. Významnou změnou v areálu bylo zrušení 33 m bazénu a vybudování centrálního dvorce na jeho místě, dále dobudování dalších dvou kurtů, tréninkového s umělou povrchem a dětským kurtem a dále tréninkovou stěnou. Důležitým technickým, a především organizačním krokem bylo oddělení tenisového areálu od letního koupaliště.

V roce 1996 začala generální oprava nejvýznamnější budovy v areálu, kulturní památky Solária.

Po likvidaci starých dřevěných kabin byl v areálu v následujícím roce vybudována nejen kanalizační a vodovodní sít, ale i vydlážděny chodníky a postaveny nové šatny. A v následujících deseti letech se areál proměnil díky vzniku parkových ploch před Soláriem, rekonstrukcí prošla tribuna, a především byly významně přebudovány dvorce.

V letech 2005 a 2006 byly zrekonstruovány kurty 1 - 5 a vznikl nový kurt s umělým povrchem.

Rok 2010 byl ve znamení rekonstrukce střechy Solária pomocí dřevěných šindelů. V areálu vznikla nová pergola, která nahradila starou, silně poškozenou původní, která je významným klidovým místem areálu.

Pozemky v areálu koupaliště Bajda byly v minulosti zatíženy církevními restitucemi. Soud v roce 2021 rozhodlo, že pozemky zůstanou ve vlastnictví České republiky. Město požádalo o úplatný převod těchto pozemků, aby s nimi mohlo v budoucnosti nakládat a mělo tak přístup k ev. dotacím a mít možnost na koupališti vybírat vstupné.[4]

Pozemky, a zařízení, na nichž je areál TC Bajda Kroměříž umístěn, jsou majetkem MěÚ Kroměříž a do roku 2030 za částku Kč 1,00 Kč pronajat TC Bajda.

Jiná je situace s nohejbalovým klubem, která je třetí součástí sportovního areálu Bajda. [5] Nohejbalový klub BAJDA Kroměříž vznikl v roce 1991 transformací nohejbalového klubu TJ Slavia-Plastika Kroměříž. Pozemky, na nichž klub přes různé problémy funguje, po složitých peripetiích se podařilo získat městu Kroměříž.

Sportovní historie[editovat | editovat zdroj]

Největších úspěchů dosáhly ve sportovním areálu Bajda tenisti. Období je v současné době zkoumáno historiky.

Po druhé světové válce, především po roce 1948, kdy tenis dostal nálepku buržoazního sportu, byl přesto úspěšným obdobím. Klub bojoval v řadě regionálních soutěží. Jeho vůdčími osobnostmi byli např. Ing. Oldřich Kuchař st. a především dlouholetý předseda klubu František Roubalík.

I v letech nepřízně se na dvorcích na Bajdě objevovaly na exhibičních utkáních nejlepší českoslovenští hráči, jakými byli Jiří Javorský, Richard Schönborn, ale i další.

V současnosti klub TC Bajda Kroměříž nabízí široké sportovní vyžití od dospělých po nejmenší generaci budoucích tenistů.

Významnou činností, která v areálu funguje, jsou turnaje pro aktivní i rekreační hráče všech věkových skupin.

Solárium[6][editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnější stavbou sportovního areálu Bajda je budova solária, jejímž autorem je slovinský architekt Dušan Jurkovič. Vznikla ve 20.-30. letech minulého století. Původní rybářský domek se nachází se na jeho hranici s Podzámeckou zahradou. Nabízí zajímaný pohled na Dlouhý rybník a také na významnou část tenisového areálu. Jsou v něm umístěny společenské místnosti, šatny, sociální zařízení a také gastronomické zařízení.

Nejvýznamnější rekonstrukce se uskutečnila v roce 1996 a 1997. Přes poškození povodněmi byla budova znovu opravena a dnes je příkladem cenné architektury. Původně celodřevěná obdélníková stavba byla postupně dostavována až do dnešní podoby. Dřevěná stavba byla nahrazena zděným skeletem a ten byl obložen dřevem. Střecha je od roku 2010 pokryta dřevěnými šindeli. Elegantní budova s velkým podílem prosklených částí dotváří tenisový areál.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POHLUDKA, Dominik. Kroměříž bude žádat stát o koupi dalšího pozemku v areálu Bajda. Kroměřížský deník. 2023-02-16. Dostupné online [cit. 2023-12-06]. 
  2. KOPČIL, Libor. Už před sto lety patřili kroměřížští nadšenci k těm nejlepším tenistům na Moravě. Kroměřížský deník. 2014-02-14. Dostupné online [cit. 2023-12-06]. 
  3. O NÁS, HISTORIE Historie nohejbalu v Kroměříži [online]. [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. 
  4. Kroměříž získá pozemky na koupališti Bajda, hasiči místo na stanici v Lutopecké ulici. RadioKromeriz.cz [online]. [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. 
  5. O nás, historie [online]. [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. 
  6. solarium - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2023-12-06]. Dostupné online.