X (sociální síť): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m r2.7.2) (Robot: Přidávám is:Twitter
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám ne:ट्विटर
Řádek 125: Řádek 125:
[[ms:Twitter]]
[[ms:Twitter]]
[[nds-nl:Twitter]]
[[nds-nl:Twitter]]
[[ne:ट्विटर]]
[[nl:Twitter]]
[[nl:Twitter]]
[[nn:Twitter]]
[[nn:Twitter]]

Verze z 5. 2. 2012, 14:37

Šablona:Infobox Firma Twitter je poskytovatel sociální sítě a mikroblogu, který umožňuje uživatelům posílat a číst příspěvky zaslané jinými uživateli, známé jako tweety. Tweety jsou textové příspěvky dlouhé maximálně 140 znaků, které se zobrazují na uživatelově profilové stránce a na stránkách jeho odběratelů (followers). Přispěvatelé mohou omezit doručování příspěvků pouze na okruh určitých účtů nebo povolit přístup k příspěvkům komukoliv (výchozí nastavení). Uživatelé zasílají nebo dostávají tweety přes stránku Twitteru, pomocí krátkých textových zpráv (SMS) nebo externích aplikací. Služba je na Internetu zdarma, ale zasílání SMS zpráv je za běžný poplatek poskytovatele telefonních služeb.

Od jeho založení v roce 2006 Jackem Dorsey Twitter získal velký význam a popularitu na celém světě. Často se o něm mluví jako o „SMS internetu“ díky tomu, že stránky poskytují dobrou funkčnost (díky svému rozhraní pro programování aplikací – API) pro další desktopové, mobilní a webové aplikace, které mohou odesílat a přijímat krátké textové zprávy. Tyto aplikace často zastiňují samotnou službu Twitter.

Aktuálně (rok 2011) má Twitter 200 milionů uživatelů, z nichž se za měsíc připojí alespoň polovina z nich. Každý den se na Twitter přihlásí 50 milionů uživatelů. Ti denně napíšou kolem 250 milionů tweetů.[1]

Počet českých uživatelů se odhaduje na 76 000, což je ve srovnání s více než 3 miliony uživateli Facebooku zanedbatelné číslo.


Odkazy

Šablona:Sisterlinks

Reference

  1. TAYLOR, Chris. Twitter Has 100 Million Active Users. Mashable [online]. 2011-09-08 [cit. 2011-10-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Twitter na anglické Wikipedii.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - internet

Šablona:Link GA