Evropská investiční banka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TobeBot (diskuse | příspěvky)
Ptbotgourou (diskuse | příspěvky)
Řádek 41: Řádek 41:
[[pl:Europejski Bank Inwestycyjny]]
[[pl:Europejski Bank Inwestycyjny]]
[[pt:Banco Europeu de Investimento]]
[[pt:Banco Europeu de Investimento]]
[[ro:Banca Europeană de Investiţii]]
[[ro:Banca Europeană de Investiții]]
[[ru:Европейский инвестиционный банк]]
[[ru:Европейский инвестиционный банк]]
[[sk:Európska investičná banka]]
[[sk:Európska investičná banka]]

Verze z 2. 6. 2010, 04:35

Evropská investiční banka (anglicky: European Investment Bank) byla vytvořena v roce 1958 na základě Římských smluv[1] jako finanční instituce Evropského hospodářského společenství. Má formu akciové společnosti a jejími členy a zároveň akcionáři jsou členské státy EU. Jejím hlavním účelem je poskytování dlouhodobých půjček na kapitálové investice subjektům ze soukromého i veřejného sektoru, včetně bank. Půjčuje zpravidla na projekty, jejichž náklady přesahují 25 mil. EUR do výše 50% celkových nákladů na projekt. Evropská investiční banka sídlí v Lucemburku.

V roce 2007 dosáhl objem půjček 47,8 miliardy EUR, což je více než dvojnásobek daleko známější Světové banky. Z tohoto objemu bylo 41,4 miliardy půjčeno do států Evropské Unie, a 6,4 miliardy EUR do rozvojových zemí.

EIB a Česká republika

Podíl ČR činí 1,259 mld. EUR, což jí dává váhu hlasu ve výši 0,764%. V Radě guvernérů, nejvyšším řídícím orgánu EIB, zastupuje Českou republiku ministr financí. Členem Správní rady banky za ČR je Ing. Zdeněk Hrubý.

V letech 1992-2007 poskytla EIB subjektům na území ČR úvěry v souhrnné výši cca 9,3 miliardy EUR, z nichž největší část šla na výstavbu dopravní infrastruktury (přes 40%z objemu všech půjček) a do automobilového průmyslu.

Reference

  1. Založení EIB upravují články 129 a 130

Externí odkazy