Hledání min: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
Alecs.bot (diskuse | příspěvky)
Řádek 73: Řádek 73:
[[da:Minestryger (spil)]]
[[da:Minestryger (spil)]]
[[de:Minesweeper]]
[[de:Minesweeper]]
[[en:Minesweeper (video game)]]
[[en:Minesweeper (computer game)]]
[[es:Buscaminas]]
[[es:Buscaminas]]
[[fi:Miinaharava (peli)]]
[[fi:Miinaharava (peli)]]

Verze z 15. 3. 2010, 23:43

Hledání min KMines z desktopového rozhraní KDE

Hledání min je počítačová hra, obsažená v operačním systému MS Windows, dále v některých distribucích Linuxu ale i jinde, například ve vývojovém prostředí MS Visual FoxPro. Tento článek je zaměřen na verzi obsaženou v MS Windows.

Cíl hry a pravidla

Cílem hry je označit všechna políčka, kde jsou miny, nebo, řečeno ještě přesněji, odkrýt všechna políčka, kde miny nejsou (po odkrytí všech se políčka s minami označí sama). Klepnutím na políčko se hráč dozví, zda políčko obsahuje minu. Když neobsahuje, objeví se číslo. Číslo ukazuje, kolik min se nachází kolem políčka. To pomáhá hráči zjistit, kde se miny nachází. Hra končí vítězstvím, když je odkryto každé políčko neobsahující minu, nebo prohrou v případě odkrytí tlačítka s minou.

Obtížnosti

Ve hře jsou tři původní obtížnosti + jedna vlastní.

Začátečník

Velikost hracího pole 9 x 9
Počet min 10

Pokročilý

Velikost hracího pole 16 x 16
Počet min 40

Expert

Velikost hracího pole 30 x 16
Počet min 99

Vlastní

Velikost hracího pole 9 x 9 ÷ 30 x 24
Počet min 10 ÷ 667, maximálně (x−1)×(y−1);x,y=rozměry hracího pole

Cheaty

Zastavení času

U starších verzí (před Windows XP) fungovalo zastavení času tím způsobem, že při držení stisknutých obou tlačítek myši současně hráč stiskl klávesu Esc. Tím se zastavilo odpočítávání času a hráč už mohl hledat miny neomezeně dlouho, počítal se mu zastavený čas. Ve Windows XP je k zastavení času nutno klepnout na ikonu hry a po vysunutí rozevírací nabídky stisknout klávesovou zkratku Win+D. Po klepnutí na minimalizované okno Hledání min čas opět stojí.

Přímá změna nejlepších časů

Tabulku nejlepších časů lze také editovat přímo. U starších verzí byla tato tabulka uložena v souboru winmine.ini, ve Windows XP je třeba změnu provést v systémových registrech. Je to však doporučováno pouze pro zkušené uživatele. Používá se program regedit (Start→Spustit→„regedit“) a adresa je HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\winmine.

Zobrazení pole pod kurzorem

Pravděpodobně u všech verzí Hledání min ve Windows funguje následující pomůcka: po zadání této řady kláves "X Y Z Z Y Enter Shift" se pomocí levého horního bodu na obrazovce dá zjistit co se skrývá na poli pod kurzorem - pokud je bod černý je na poli mina, pokud je bílý pole je bezpečné.

NP-úplnost

V roce 2000 publikoval Richard Kaye důkaz, že zjištění, zda k zobrazené pozici ve hře existuje nějaké možné rozmístění min, je NP-úplný problém.[1]

Examples

Reference