Svatý Cyriak: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Připravení stránky sv. Cyriaka je logickou snahou o jednotný styl a doplnění postav všech 14 pomocníků v nouzi.
(Žádný rozdíl)

Verze z 2. 2. 2010, 22:30

sv. Cyriak

Svatý Cyriak († kolem r. 309) je svatý, mučedník a jeden z čtrnácti sv. pomocníků. Církevní svátek má 8. srpna. Pocházel z rodiny vyššího římského důstojníka . Později jej papež Marcelin (296-304) v roce 300 posvětil na jáhna. Jeho hrob je historicky doložen.

Legenda

Křesťané byli nasazováni na nucené práce v Diokleciánových lázních . Dozorci nakládali s křesťany velice tvrdě. Cyriak a jeho druhové posílali křesťanům potravinovou i peněžitou pomoc, pomáhali zmírnit následky těžkých prací. Cyriak byl za svou činnost uvězněn. Ve vězení uzdravil několik slepců . Pověst o zázračném uzdravení slepců se dostala až k císaři Diokleciánovi. Měl totiž nemocnou dceru , posedlou zlým duchem. Cyrián císařovu dceru uzdravil a ona se dala pokřtít. Po abdikaci Diokleciána nastoupil na trůn císař Maximian. Ten nechal Cyriaka předvést před soud a poručil mu, aby obětoval bohům. Podle jiné legendy k zatčení došlo na rozkaz soudce Karpasia. Cyriak odmítl uznat římské bohy , a tak na jeho hlavu nechali vylít vařící smolu. Jáhnovi se však nic nestalo. Byl proto ještě více mučen a později sťat .

Atributy

Bývá zobrazován jako mladý jáhen s knihou exorcismu a se spoutaným démonem . V některých ikonografiích nalezneme u světcových nohou malou holčičku, zřejmě dceru císaře Diokleciána.

Patron

Svatý Cyriak je patronem nuceně nasazených osob, pomocník při posedlosti a pokušení. Je patronem řádu Křížovníků s červeným srdcem - Cyriaků. Řád byl založen ve 12.století a jeho hlavní náplní byla péče o nemocné.

Odkazy

Literatura

  • SCHIKORA, Rudolf. Naše světla. [s.l.]: Exerciční dům ve Frýdku, 1947. 824 s. S. 538. 

Externí odkazy

abcsvatych .com