Diskuse:Státní podnik: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 6: Řádek 6:


== k. p., p. z. o. ==
== k. p., p. z. o. ==
co byly tyto formy: ''koncernový podnik'' (''k. p.'')?, ''podnik zahraničního obchodu'' (''p. z. o.'')?
co byly tyto formy: ''koncernový podnik'' (''k. p.'')?, ''podnik zahraničního obchodu'' (''p. z. o.'', ''PZO'')?


== diskuse ==
== diskuse ==

Verze z 10. 4. 2009, 11:59

Čepro, ČSA, České dráhy

Kam zařadit akciové společnosti (100 %) vlastněné státem? Např. Čepro (České produktovody + EuroOil), České aerolinie (ČSA), České dráhy (ČD) a další?

Státní firma Osinek, a. s., správce miliard, končí http://hn.ihned.cz/c1-29990830-statni-firma-osinek-spravce-miliard-konci

k. p., p. z. o.

co byly tyto formy: koncernový podnik (k. p.)?, podnik zahraničního obchodu (p. z. o., PZO)?

diskuse

Liší se nějak současný státní podnik od státních podniků, které začaly vznikat za přestavby přeměnou z koncernových, oborových a národních podniků? Pokud ano/ne, můžete to někdo doplnit do článku? Z filmu Vážení přátelé, ano vím, že národní a státní podnik měly snad právní subjektivitu, kdežto koncernový podnik ne. --Luděk 13:22, 17. 3. 2007 (UTC)

Já tohle dělal tak nějak podle toho co mám v noťasu a ze školy, nicméně doplňování je samozřejmě třeba. Já to kdyžtak ještě pořeším s Petrem K až se tu objeví. --Aktron (d|p) 13:29, 17. 3. 2007 (UTC)
Mimoto samozřejmě podniky stát nejen založil, ale prostě převzal, ukradl, zestátnil, znárodnil soukromé firmy, jak kdy a kde, nejen u nás, teď mám na mysli i Venezuelu atd.--Horst 16:17, 17. 3. 2007 (UTC)

To jo, ale teď se jedná o právní formu "státní podnik" jako je třeba "akciová společnost", "společnost s ručením omezeným" atp., nikoliv o zestátňování - změnu vlastnictví. --Luděk 16:31, 17. 3. 2007 (UTC)

No a zmínku o historii jako dáme někam jinam? Já myslím, že patří sem až se to kus rozroste, šlo mi o tu úvodní větu.--Horst 17:03, 17. 3. 2007 (UTC)

Zmínka o historii by nezaškodila a bylo by dobré kdyby ji napsal někdo starší, kdo to zažil takžíkajíc na vlastní kůži (tím ale nemyslím sám sebe), vůbec by nezaškodil článek věnující se české variantě přestavby na konci 80. let 20. století (takový pěkně nostalgický)** Rok uplynul a o historii nikde ani zmínka **--MiroslavJosef 13:36, 10. 3. 2008 (UTC)