Dobříš (zámek): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m fotka nádvoří
Alsa (diskuse | příspěvky)
Řádek 12: Řádek 12:
===Filmy a seriály===
===Filmy a seriály===
V dobříšském zámku se často natáčí různé filmy, např:
V dobříšském zámku se často natáčí různé filmy, např:
* Au Pair 2 (2001)
* Princ a já 2 (2006)
* Princ a já 2 (2006)
* Princezna ze mlejna 2
* Princezna ze mlejna 2

Verze z 25. 1. 2009, 19:01

Zámek Dobříš

Rokokový zámek ve středočeském městě Dobříš je rozsáhlá trojkřídlá stavba s téměř čvercovým dvorem a zajímavým francouzským a rozsáhlým anglickým parkem při jižní straně. Nachází se ve východní části města naproti kostelu.

Historie

Současná podoba zámku pochází z let 1745-1765, kdy byla Jindřichem Pavlem Mansfeldem uskutečněna rokoková přestavba. Až do 2. světové války jej vlastnil šlechtický rod Colloredo-Mansfeldů. V roce 1942 jej vyvlastnili nacisté a zámek sloužil jako sídlo říšského protektora. V roce 1945 jej získal československý stát a od této doby až do 90.let 20. století sloužil klubu českých spisovatelů jako Domov spisovatelů. V roce 1998 byl navrácen potomkům bývalých vlastníků, rodině Colloredo-Mansfeldů.

Současnost

Nádvoří zámku

Zámek i parky jsou přístupné veřejnosti, anglický celoročně bez vstupného. V zámku se mimo jiné nachází muzeum motocyklů a část sbírek městského muzea. Místní konírna je využívána pro svatby, zrcadlový sál je kromě honosnějších svateb (vč. celebrit) navíc využíván jako koncertní sál. V zámku se koná mnoho různých akcí, včetně části programu kulturního festivalu Dobříšské záření.

Filmy a seriály

V dobříšském zámku se často natáčí různé filmy, např:

  • Au Pair 2 (2001)
  • Princ a já 2 (2006)
  • Princezna ze mlejna 2
  • Anděl a prezident

Externí odkazy

Oficiální stránky zámku Dobříš


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu zámek Dobříš na Wikimedia Commons Šablona:Geo cz Šablona:Pahýl - Česko