Přeskočit na obsah

Eskrima: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 6: Řádek 6:
== Filípínská bojová umění v [[Česko|Česku]] ==
== Filípínská bojová umění v [[Česko|Česku]] ==


V [[Česko|Česku]] je Eskrima poměrně známá především díky jejímu částečnému zařazení do výuky škol zabývajících se [[Wing Tsun]], kde jde však o značně modifikovanou verzi původních stylů a kde je vyučována spíš jako doplňující, rozvíjející pohybová aktivita. Kromě toho existují v [[Česko|Česku]] i školy výhradně zaměřené na eskrimu, jako například škola [[Combat Serrada Escrima Czech Republic]] nebo [[škola Dipenshi vyučující Pekiti-Tirsia Kali|škola Dipenshi vyučující Pekiti-Tirsia Kali]].
V [[Česko|Česku]] je Eskrima poměrně známá především díky jejímu částečnému zařazení do výuky škol zabývajících se [[Wing Tsun]], kde jde však o značně modifikovanou verzi původních stylů a kde je vyučována spíš jako doplňující, rozvíjející pohybová aktivita. Kromě toho existují v [[Česko|Česku]] i školy výhradně zaměřené na eskrimu, jako například škola [[Combat Serrada Escrima Czech Republic]], [[škola Dipenshi vyučující Pekiti-Tirsia Kali|škola Dipenshi vyučující Pekiti-Tirsia Kali]], nebo škola [[Modern Arnis]].


== Podívejte se také na ==
== Podívejte se také na ==

Verze z 12. 2. 2008, 12:38

Eskrima je filipínské bojové umění pro veřejnost zvláště charakterizované bojem se zbraněmi tyčí (mečem, mačetou) a nožem. Ovšem neméně účinné zůstává i jako boj beze zbraně. Eskrimu je potřeba chápat jako princip bojových technik a reakcí, který lze aplikovat za použití jakýchkoliv předmětů k vlastní sebeobraně (tužka, deštník apod.)

K pojmenování stylu se užívá též termínů Arnis de mano nebo Kali.


Filípínská bojová umění v Česku

V Česku je Eskrima poměrně známá především díky jejímu částečnému zařazení do výuky škol zabývajících se Wing Tsun, kde jde však o značně modifikovanou verzi původních stylů a kde je vyučována spíš jako doplňující, rozvíjející pohybová aktivita. Kromě toho existují v Česku i školy výhradně zaměřené na eskrimu, jako například škola Combat Serrada Escrima Czech Republic, škola Dipenshi vyučující Pekiti-Tirsia Kali, nebo škola Modern Arnis.

Podívejte se také na

Externí odkazy