Předsádková čočka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Předsádková čočka''' (jinak též nepřesně ''předsádka'', ''předsádkový objektiv'' či ''konvertor'') je spojná čočka, umístěná v objímce [[fotografický fi...
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Předsádková čočka''' (jinak též nepřesně ''předsádka'', ''předsádkový objektiv'' či ''konvertor'') je [[spojná čočka]], umístěná v objímce [[fotografický filtr|fotografického filtru]]. Nasazuje se na fitrový závit objektivu fotoaparátu a slouží ke zkrácení nejmenší vzdálenosti, na kterou je objektiv schopen zaostřit. Důsledkem toho umožňuje navýšit poměr zvětšení objektivu (poměr mezi velikostí obrazu fotografovaného objektu na snímači nebo filmu a jeho velikostí ve skutečnosti). Používá se v [[makrofotografie|makrofotografii]].
'''Předsádková čočka''' (jinak též nepřesně ''předsádka'', ''předsádkový objektiv'' či ''konvertor'') je [[spojná čočka]], umístěná v objímce [[fotografický filtr|fotografického filtru]]. Nasazuje se na fitrový závit objektivu fotoaparátu.

Dělí se na telepředsádku, širokoúhlou předsádku a makropředsádku

Telepředsádka má za úkol zvětšit násobek ohniskového čísla a tím jednoduše zvětšit optické přiblížení (zoom)
Širokoúhlá předsádka má za úkol rozšířit pohled, to však za cenu zkreslení ve středu a rozích (existují i výjimky bez zkreslení)
Makropředsádka slouží ke zkrácení minimální vzdálenosti k zaostření např. min. vzdál 2 metrů může snížit na cca 55 cm


{{Fotografický pahýl}}
{{Fotografický pahýl}}

Verze z 13. 11. 2007, 19:11

Předsádková čočka (jinak též nepřesně předsádka, předsádkový objektiv či konvertor) je spojná čočka, umístěná v objímce fotografického filtru. Nasazuje se na fitrový závit objektivu fotoaparátu.

Dělí se na telepředsádku, širokoúhlou předsádku a makropředsádku

Telepředsádka má za úkol zvětšit násobek ohniskového čísla a tím jednoduše zvětšit optické přiblížení (zoom) Širokoúhlá předsádka má za úkol rozšířit pohled, to však za cenu zkreslení ve středu a rozích (existují i výjimky bez zkreslení) Makropředsádka slouží ke zkrácení minimální vzdálenosti k zaostření např. min. vzdál 2 metrů může snížit na cca 55 cm

Šablona:Fotografický pahýl