Motorová brzda: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TFSi (diskuse | příspěvky)
Nová stránka: '''Motorová brzda''' je jednou z odlehčovacích brzd (Retardérů). Používá se jako odlehčovací bzrda u nákladních automobilů a autobusů. Motorová...
 
m typo
Řádek 1: Řádek 1:
'''Motorová brzda''' je jednou z odlehčovacích [[brzda|brzd]] ([[Retardér|Retardérů]]). Používá se jako odlehčovací bzrda u nákladních automobilů a autobusů. Motorová brzda funguje pouze při zařazeném rychlostním stupni. Motorové brzdy jsou hlučné, ale levné, spolehlivé a konstrukčně jednoduché.
'''Motorová brzda''' je jednou z odlehčovacích [[brzda|brzd]] ([[Retardér|Retardérů]]). Používá se jako odlehčovací brzda u nákladních automobilů a autobusů. Motorová brzda funguje pouze při zařazeném rychlostním stupni. Motorové brzdy jsou hlučné, ale levné, spolehlivé a konstrukčně jednoduché.


==Princip==
==Princip==
Motorová brzda pracuje na principu upouštění vzduchu stalčovaného motorem během koprese do výfukového potrubí. Otevírání výfukového ventilu se většinou řeší speciálně upravenou konstukcí ovládání výfukového ventilu. Úprava spočívá v tom, že na [[vačka|vačce]] výfukového ventilu je kromně hlavního nálitku ještě jeden menší, který umožňuje pootevření ventilu během komprese. Aby se ventil neotevíral i v době, kdy je motorová brzda vypnuta, je mezi vačkou a výfukovým ventilem vůle, která se při aktivaci motorové brzdy vymezí naplněním hydraulického zdvihátka tlakovým olejem. Při činnosti motorové brzdy je přívod paliva do motoru zastaven.
Motorová brzda pracuje na principu upouštění vzduchu stlačovaného motorem během koprese do výfukového potrubí. Otevírání výfukového ventilu se většinou řeší speciálně upravenou konsrtukcí ovládání výfukového ventilu. Úprava spočívá v tom, že na [[vačka|vačce]] výfukového ventilu je kromně hlavního nálitku ještě jeden menší, který umožňuje pootevření ventilu během komprese. Aby se ventil neotevíral i v době, kdy je motorová brzda vypnuta, je mezi vačkou a výfukovým ventilem vůle, která se při aktivaci motorové brzdy vymezí naplněním hydraulického zdvihátka tlakovým olejem. Při činnosti motorové brzdy je přívod paliva do motoru zastaven.

Verze z 3. 11. 2007, 23:53

Motorová brzda je jednou z odlehčovacích brzd (Retardérů). Používá se jako odlehčovací brzda u nákladních automobilů a autobusů. Motorová brzda funguje pouze při zařazeném rychlostním stupni. Motorové brzdy jsou hlučné, ale levné, spolehlivé a konstrukčně jednoduché.

Princip

Motorová brzda pracuje na principu upouštění vzduchu stlačovaného motorem během koprese do výfukového potrubí. Otevírání výfukového ventilu se většinou řeší speciálně upravenou konsrtukcí ovládání výfukového ventilu. Úprava spočívá v tom, že na vačce výfukového ventilu je kromně hlavního nálitku ještě jeden menší, který umožňuje pootevření ventilu během komprese. Aby se ventil neotevíral i v době, kdy je motorová brzda vypnuta, je mezi vačkou a výfukovým ventilem vůle, která se při aktivaci motorové brzdy vymezí naplněním hydraulického zdvihátka tlakovým olejem. Při činnosti motorové brzdy je přívod paliva do motoru zastaven.