Národní park delta Axia: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
nový, rozprac.
(Žádný rozdíl)

Verze z 14. 3. 2018, 16:30

Národní park delta Axia, též Národní park Axia - Loudia - Aliakmona (řecky Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Εθνικό Πάρκο Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα) je řecký národní park v periferii Centrální Makedonie. Zahrnuje lagunu v oblasti Kalochori, meandry řeky Gallikos, deltu a břehy řeky Axios až ke státním hranicím Řecka, deltu řeky Aliakmonas a mokřady a saliniště v oblasti vesnic Nea Agathoupoli a Alyki. Ochrana tohoto území jakožto mokřadu mezinárodního významu je zajištěna na základě Ramsarské úmluvy z roku 1971 a zahrnutím do soustavy chráněných území Natura 2000. Území bylo také zahrnuto do seznamu důležitých ptačích oblastí IBA.

Klima

Léta v této oblsti bývají teplá, ale bez extrémních výkyvů. Zimy jsou chladné a vlhké, výjimečně se tvoří sněhová pokrývka a zamrzají vodní hladiny. Průměrné roční srážky jsou 442,5mm, k většině srážek dochází na podzim.

Flora a fauna

Flora a fauna oblasti nezahrnuje endemické, vzácné či ohrožené druhy, s výjimkou druhů mokřadních oblastí, brakických vod a pláží.

Říční ekosystém je obvzláště bohatý na druhy. V řece Axios bylo identifikováno 26 druhů ryb, v Aliakmonu je 26 původních čtyři imporotvané druhy ryb. Zvláště hodný pozoronostije druh ryb rutilus macedonicus.

Reference

Překlad Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού el 6499386