Americká socialistická strana: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Americká socialistická strana''' (anglicky ''Socialist Party of America'') byla socialistická strana působící ve [[Spojené státy americké|Spojených stát...
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Americká socialistická strana''' (anglicky ''Socialist Party of America'') byla [[socialismus|socialistická]] strana působící ve [[Spojené státy americké|Spojených státech]]. Vznikla roku [[1901]] sloučením krátce působící Sociálně demokratické strany a částí bývalé [[Socialist Labor Party of America|Americké socialistické strany práce]]. Ze začátku strana působila spíše v místní politice, později se však zapojila i do prezidentských voleb a měla své zastoupení v Kongresu. V lednu [[1919]] vyzval Lenin levé křídlo strany ke vstupu do Komunistické Internacionály, avšak nestalo se tak, protože komunisté nedokázali ovládnout vedení strany.
'''Americká socialistická strana''' (anglicky ''Socialist Party of America'') byla [[socialismus|socialistická]] strana působící ve [[Spojené státy americké|Spojených státech]]. Vznikla roku [[1901]] sloučením krátce působící Sociálně demokratické strany a částí bývalé [[Socialist Labor Party of America|Americké socialistické strany práce]]. Ze začátku strana působila spíše v místní politice, později se však zapojila i do prezidentských voleb a měla své zastoupení v Kongresu. Roku [[1918]] byl uvězněn vůdce strany [[Eugene V. Debs]] za protiválečné prohlášení. V lednu [[1919]] vyzval Lenin levé křídlo strany ke vstupu do Komunistické Internacionály, avšak nestalo se tak, protože komunisté nedokázali ovládnout vedení strany. Proto byla roku [[1921]] založena samostatná [[Komunistická strana USA|Komunistická strana]]. Oslabení socialisté se proto v roce 1924 aktivně nezúčastnili prezidenstkých voleb, ale podporovali kandidáta Pokrokové strany. Ve 30. letech podporovali New Deal.

[[Kategorie: Zaniklé politické strany]]
[[Kategorie: Americké politické strany]]

Verze z 7. 4. 2007, 12:53

Americká socialistická strana (anglicky Socialist Party of America) byla socialistická strana působící ve Spojených státech. Vznikla roku 1901 sloučením krátce působící Sociálně demokratické strany a částí bývalé Americké socialistické strany práce. Ze začátku strana působila spíše v místní politice, později se však zapojila i do prezidentských voleb a měla své zastoupení v Kongresu. Roku 1918 byl uvězněn vůdce strany Eugene V. Debs za protiválečné prohlášení. V lednu 1919 vyzval Lenin levé křídlo strany ke vstupu do Komunistické Internacionály, avšak nestalo se tak, protože komunisté nedokázali ovládnout vedení strany. Proto byla roku 1921 založena samostatná Komunistická strana. Oslabení socialisté se proto v roce 1924 aktivně nezúčastnili prezidenstkých voleb, ale podporovali kandidáta Pokrokové strany. Ve 30. letech podporovali New Deal.