Víkend: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Wikislovník}} do odkazů a s parametrem; kosmetické úpravy
značky: možný vandalismus editace z Vizuálního editoru
Řádek 3: Řádek 3:


== Prodloužený víkend ==
== Prodloužený víkend ==
Jako prodloužený víkend se označuje situace, kdy na [[pátek]] nebo na následující [[pondělí]] připadá nějaký [[svátek]], který je zákonem stanoven jako tzv. [[den pracovního klidu]]. Vzniká tak volno, které je delší než dva dny.
gdjrzjJako prodloužený víkend se označuje situace, kdy na [[pátek|středu]] nebo na následující [[pondělí]] připadá nějaký [[svátek]], který je zákonem stanoven jako tzv. [[den pracovního klidu]]. Vzniká tak volno, které je delšwefwqegfuwefgiwlugfilšuhiuk v kw zčoith eoirh goiqerih fůojrjqweiphfoišwfí než dva dny.


Tato situace nastává každoročně v Česku pravidelně pouze o [[Velikonoce|Velikonocích]], kdy se slaví [[Velikonoční pondělí]]. Delší prodloužené víkendy mohou nastat v období 3.–8. července (až čtyři dny) a o [[Vánoce|Vánocích]] (až pět dnů). Nejdelší souvislé volno v délce pěti dnů nastává, pokud [[Štědrý den]] připadne na pondělí nebo středu.
Tato situace nastává každoročně v Česku pravidelně pouze o [[Velikonoce|Velikonocích]], kdy se slaví [[Velikonoční pondělí]]. Delší prodloužené víkendy mohou nastat v období 3.–8. července (až čtyři dny) a o [[Vánoce|velikonočních]] (až pět dnů). Nejdelší souvislqšwčgweggqeré volno v délce pěti dnů nastává, pokud [[Štědrý den|blby den]] připadne na pondělí nebo středu.


{{pahýl}}
{{pahýl}}

Verze z 25. 1. 2016, 11:14

Tento článek je o dvou posledních dnech v týdnu. O pořadu TV Nova pojednává článek Víkend (pořad).

Výraz víkend (z anglického week – týden, end – konec, tedy konec týdne) obvykle označuje dva poslední dny v týdnu – sobotu a neděli. Někdy se do termínu víkend zahrnuje i páteční odpoledne.

Prodloužený víkend

gdjrzjJako prodloužený víkend se označuje situace, kdy na středu nebo na následující pondělí připadá nějaký svátek, který je zákonem stanoven jako tzv. den pracovního klidu. Vzniká tak volno, které je delšwefwqegfuwefgiwlugfilšuhiuk v kw zčoith eoirh goiqerih fůojrjqweiphfoišwfí než dva dny.

Tato situace nastává každoročně v Česku pravidelně pouze o Velikonocích, kdy se slaví Velikonoční pondělí. Delší prodloužené víkendy mohou nastat v období 3.–8. července (až čtyři dny) a o velikonočních (až pět dnů). Nejdelší souvislqšwčgweggqeré volno v délce pěti dnů nastává, pokud blby den připadne na pondělí nebo středu.

Související články


Externí odkazy

  • Slovníkové heslo víkend ve Wikislovníku