Audience

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Audience (divadelní hra).
Audience francouzského vyslance vikomta d'Andrezela u sultána Ahmeda III. 10. října 1724 v paláci Topkapí (Jean-Baptiste van Mour, 1724)

Audience (doslova slyšení, slovo pochází přes franštinu z latinského audire, „slyšet“) je oficiální setkání níže postaveného člověka s velmi vysoce postavenou osobou, dnes obvykle s hlavou státu. Rozlišuje se audience udělená jednotlivci a skupinová audience. Papežové udílejí také generální audience, hromadná setkání s papežem, určená širšímu publiku. Pokud je součástí audience osobní rozhovor s hodnostářem, který ji udělil, označuje se jako soukromá audience. Přísně vzato, audience zahrnuje pouze „právo předstoupit, nikoli nutně právo promluvit“.[1] Možnost kdykoli navštívit vysokého hodnostáře bez předvolání bývala považována za velmi výjimečné privilegium.

Elena Černohorská a Marie Josefa Belgická při audienci u papeže Pia XII. v Kvirinálském paláci v prosinci 1939

V minulosti se slovem audience nazývalo také soudní zasedání, zejména u německého Říšského komorního soudu a francouzských parlamentů, ale také výslech, předběžné rozhodnutí nebo ústní slyšení. V Kastilii a později ve Španělsku a jeho koloniální říši byla Real Audiencia (doslova Královská audience) nejvyšší soudní orgán. Audiencia Nacional de España je dodnes jedním z nejvyšších soudů Španělska.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Audienz na německé Wikipedii.

  1. Enrico Brissa: Auf dem Parkett. Kleines Handbuch des weltläufigen Benehmens. Siedler Verlag, München 2018 ISBN 978-3-8275-0112-7 S. 44