Echolokace: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Aibot (diskuse | příspěvky)
El Barto (diskuse | příspěvky)
→‎Poznámky: háček - prirodopisem
Řádek 7: Řádek 7:




'''Echolot''' je to slovo odvozené ze slova echolokace. Je spojeno s prirodopisem, kdy se podle echolotu letouni vyborne orientuji v krajine.
'''Echolot''' je to slovo odvozené ze slova echolokace. Je spojeno s přirodopisem, kdy se podle echolotu letouni vyborne orientuji v krajine.


{{Pahýl - fyzika}}
{{Pahýl - fyzika}}

Verze z 27. 5. 2009, 15:54

Echolokace je postup, kdy se vysílaný zvuk od předmětu odrazí zpět do místa vysílání, kde je zpětně zachycen. Z celkového času, který uplyne od okamžiku vyslání zvukové vlny (obvykle vysokofrekvenčního zvuku) do okamžiku zpětného příjmu odražené vlny (ozvěny neboli echa), se dá spočítat vzdálenost alokovaného předmětu. Tento princip využívají některé specializované elektronické přístroje, například sonary. Princip echolokace je využiván pro měření hloubky moře. Delfíni využívají svůj biologický tělesný sonar pro vyhledávání potravy. Kaloňi také vydávají cvrčivé vysokofrekvenční echolokační signály (obdobně jako menší hmyzožraví netopýři).

Poznámky

  • specializované sonary jsou běžně používány i ve zdravotnictví pro vyšetřování stavu lidského organismu, vemi známé je ultrazvukové vyšetření těhotných žen, kdy lékaři pomocí sonaru sledují v maminčině těle zdravotní stav plodu respektive ještě nenarozeného dítěte
  • na podobném principu jako sonar pracuje i přístroj zvaný radar, který používá namísto zvuku elektromagnetické vlnění


Echolot je to slovo odvozené ze slova echolokace. Je spojeno s přirodopisem, kdy se podle echolotu letouni vyborne orientuji v krajine.

Šablona:Pahýl - fyzika