Úžeh: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: == '''Úpal a Úžeh''' == ''Úpal a Úžeh'' mají v podstatě, stejné příznaky. Těmi jsou: ''Bolest hlavy, horečka, slabost''. Liší se od sebe vznikem. '''Úžeh''' vznik...
 
přepracování
Řádek 1: Řádek 1:
'''Úžeh''' je celkové přehrátí [[organismus|organismu]], které se projevuje bolestí [[hlava|hlavy]], [[horečka|horečkou]] a slabostí.
== '''Úpal a Úžeh''' ==


Úžeh vniká účinkem přímého slunečního záření, když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany (např. pokrývka hlavy).


Vyvolává překvení [[mozková plena|mozkových plen]]. Těžká forma může způsobit [[otok mozku]] a následnou [[smrt]].
''Úpal a Úžeh'' mají v podstatě, stejné příznaky. Těmi jsou: ''Bolest hlavy, horečka, slabost''. Liší se od sebe vznikem.


==První pomoc==
'''Úžeh''' vzniká z přímého kontaktu se sluncem. Když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany (např. pokrývka hlavy).
Léčí se studenou [[sprcha|sprchou]] či koupelí, pobytem ve větrané místnosti či ve [[stín]]u. Každopádně mimo slunce a dusno. Podávaním studených obkladů, a hlavně dostatkem tekutin.


==Související články==
'''Úpal''' vzniká z dusného vzduchu v nevětrané místnosti.
*[[Úpal]]

''K oběma se váže nedostatek tekutin.''

'''Léčba''' : Oba případy se léčí studenou sprchou či koupelí, pobytem ve větrané místnosti či ve stínu. Každopádně mimo slunce a dusno. Podávaním studených obkladů, a hlavně dostatkem tekutin.

Verze z 17. 5. 2007, 17:42

Úžeh je celkové přehrátí organismu, které se projevuje bolestí hlavy, horečkou a slabostí.

Úžeh vniká účinkem přímého slunečního záření, když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany (např. pokrývka hlavy).

Vyvolává překvení mozkových plen. Těžká forma může způsobit otok mozku a následnou smrt.

První pomoc

Léčí se studenou sprchou či koupelí, pobytem ve větrané místnosti či ve stínu. Každopádně mimo slunce a dusno. Podávaním studených obkladů, a hlavně dostatkem tekutin.

Související články