Smrtonosná zbraň 3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smrtonosná zbraň 3
Původní názevLethal Weapon 3
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka118 minut
Žánryakční film, filmová komedie, thriller, buddy cop komedie
ScénářJeffrey Boam, Robert Mark Kamen
RežieRichard Donner
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Rene Russo, Stuart Wilson
ProdukceRichard Donner, Joel Silver
HudbaMichael Kamen, Eric Clapton, David Sanborn
KameraJan de Bont
StřihRobert Brown, Battle Davis
Výroba a distribuce
Premiéra15. května 1992
Produkční společnostSilver Pictures
DistribuceWarner Bros.
Rozpočet35 milionů dolarů
Tržby321,7 milionů dolarů
Předchozí a následující díl
Smrtonosná zbraň 2 Smrtonosná zbraň 4
Smrtonosná zbraň 3 na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smrtonosná zbraň 3 (v anglickém originále Lethal Weapon 3) je americká akční buddy cop komedie z roku 1992 a zároveň třetí ze čtyř dílů slavné série akčních filmů Smrtonosná zbraň režírovaný Richardem Donnerem. Ústřední dvojici detektivů LAPD Martina Riggse a Rogera Murtaugha již potřetí ztvárnili herci Mel Gibson a Danny Glover, do role extrovertního přítele protagonistů Lea Getze (který se poprvé objevil v druhém díle) se vrátil Joe Pesci. V tomto díle se vůbec poprvé objevila herečka Rene Russo, která ztělesnila novou kolegyni obou detektivů.[1]

I přes ruzporuplné přijetí od kritiků se snímek setkal s vřelým přijetím od diváctva a s utrženými 320 miliony dolary celosvětově se stal pátým nejvýdělečnějším dílem roku 1992 a vůbec nejvýdělečnějším dílem celé akční série.[2] Komerční úspěch snímku dal vznik Smrtonosné zbrani 4 (1998).

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film je znám i pro svou úvodní akční sekvenci, v níž Riggs a Murtaugh nedokáží zneškodnit výbušninu umístěnou v mrakodrapu.[3] Jedná se o poměrně častý rys akčních filmů, kdy hlavní hrdinové čelí náročnému rozhodnutí, který z barevných drátů na bombě přestřihnout.[4] V důsledku toho jsou oba degradováni na pochůzkáře týden před Murtaughovým naplánovaným odchodem do penze.

Během jedné z pochůzek se oba policisté stanou svědky krádeže obrněného vozidla a podaří se jim zadržet jednoho ze zločinců. Poté, co vyjde najevo, že zadržený kriminálník je spolupracovník bývalého poručíka losangeleské policie Jacka Travise, jenž se nyní živí pašováním zbraní, Martin s Rogerem jsou opět povýšeni a pověřeni vystopováním Travise. K tomuto případu je jim přidělena vyšetřovatelka z oddělení vnitřních záležitostí Laura Cole, která si časem začne velmi rozumět s Riggsem.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Mel Gibson Detektiv Martin Riggs
Danny Glover Detektiv Roger Murtaugh
Joe Pesci Leo Getz
Rene Russo Lorna Cole
Stuart Wilson Jack Travis
Steve Kahan kapitán Murphy
Alan Scarfe Herman Walters
Nick Chinlund Hatchett
Traci Wolfe Rianne Murtaugh
Darlene Love Trish Murtaugh

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Autorem filmové hudby jsou Michael Kamen, Eric Clapton a David Sanborn. Soundtracku ovšem dominují titulní písně „It's Probably Me“ a „Runaway Train“, které byly napsány i nahrány Claptonem. Na první zmíněné spolupracoval se Stingem, na druhé se pak podílel Elton John.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FANDÍMEFILMU. Smrtonosná zbraň: Jednotlivé díly legendární akční série seřazené od nejhoršího po nejlepší. FandímeFilmu.cz [online]. [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. 
  2. HAYES, Patrick. Mel Gibson's Highest Grossing Movies, Ranked. MovieWeb [online]. 2023-04-28 [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LESTON, Ryan. One Of Lethal Weapon 3's Most Memorable Scenes Wasn't In The Script. /Film [online]. 2022-02-22 [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. PERE-25366. Poll: Bomb Defusing Movie Moments - IMDb. IMDb [online]. [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. 
  5. TOMLIN, Edward. 10 Best Sting Songs of All Time - Singersroom.com [online]. 2024-01-19 [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]