Sihlianska planina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sihlianska planina

StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sihlianska planina je náhorní rovina ve Veporských vrších. Pojmenovaná je podle obce Sihla (890 m n. m.), Další obce na planině jsou Lom nad Rimavicou (1015 m n. m.), Drábské (960 m n. m.), Látky (830 m n. m.) a Detvianska Huta (821 m n. m.). Město Hriňová leží při západní hranici území. Nejvyšší vrch je Chocholná s výškou (1162 m n. m.)

Polohopis[editovat | editovat zdroj]

Hierarchie
Alpsko-himálajský systémKarpatyZápadní KarpatyVnitřní Západní KarpatySlovenské rudohorieVeporské vrchySihlianska planina

Planina je geomorfologický podcelek Veporských vrchů, která se nachází v centrální části Slovenska. Na severu a východě sousedí s Balockými vrchy, na jihu se nachází Cinobanské predhorie, na západě ostrožka a Detvianska kotlina a na severozápadě Vysoká Poľana a Detvianska predhorie. [1]

Na planině pramení Rimavica, Slatina, Ipeľ, Kamenistý potok a jejich menší přítoky. V západní části se nachází vodárenská nádrž Hriňová a velká část území spadá do chráněné krajinné oblasti Poľana.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Severním okrajem planiny vede červená turistická značka červeně značená Rudná magistrála ( Poľana - Hrb - Tlustý javor - Klenovský Vepor), celá oblast je však protkána množstvím turistických tras malé i větší náročnosti. [2] Celá planina s navazujícím územím je rovněž oblíbenou cykloturistickou oblastí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sihlianska planina na slovenské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. mapový portál HIKING.SK [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]