Signální vlajky na automobilových soutěžích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žluté vlajky s cedulí SC signalizují v závodě formule 1 safety car na trati

Na mnoha motoristických soutěžích se ke sdělení důležitých informací jezdcům používají signální vlajky. Používají se většinou jen na okruzích, od motokár přes formuli 1 po NASCAR. Význam vlajek se může v různých druzích závodů drobně lišit.

Vlajky pro všechny jezdce[editovat | editovat zdroj]

Žlutá vlajka[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Žlutá vlajka.
Pozor

Signalizuje nebezpečí na trati, mává se s ní na stanovišti před nebezpečím. Zakazuje předjíždění a jezdci by měli zpomalit. Používá se také při zahřívacím kole, kde se jí mává na všech stanovištích podél trati. Pokud ve formuli 1 je na trať vyslán safety car, je na všech stanovištích signalizováno žlutou vlajkou s cedulí s písmeny SC.

Zelená vlajka[editovat | editovat zdroj]

Trať volná

Mává se s ní na stanovišti, od kterého již nebezpečí nehrozí, ruší důsledky žluté vlajky, která však musí být vyvěšena dříve než zelená. Používá se také na startu k signalizaci do depa, že mohou být jezdci vpuštěni na trať.

Žlutá vlajka se svislými červenými pruhy[editovat | editovat zdroj]

Zhoršený stav trati

Vyvěšuje se na stanovišti, po kterém následuje někde na trati zhoršená přilnavost (olej, kaluže, …). Pokud začíná pršet, vyvěšuje se tato vlajka a traťový komisař ukazuje prstem na oblohu.

Červená vlajka[editovat | editovat zdroj]

Zastavení závodu

Vyvěšuje ji ředitel závodu a poté traťoví komisaři, znamená zastavení závodu. Jezdci musí okamžitě přestat závodit a musí se připravit na zastavení.

Bílá vlajka[editovat | editovat zdroj]

Na trati je pomalejší vozidlo

Mává se s ní na tom stanovišti, ke kterému přísluší ta část trati, na které se nachází mnohem pomalejší vozidlo (např. sanitka). V praxi se často nahrazuje žlutou vlajkou.

V NASCAR bílá vlajka signalizuje nájezd do posledního kola.

Zelená vlajka se žlutou krokví (V)[editovat | editovat zdroj]

Chybný start

Signalizuje chybný start, používá se pouze pokud nefunguje světelná signalizace.

Černo-bílá šachovnicová vlajka[editovat | editovat zdroj]

Konec závodu

Konec závodu, mává se s ní pouze v prostoru cíle.

Vlajky pro signalizaci konkrétním jezdcům[editovat | editovat zdroj]

Modrá vlajka[editovat | editovat zdroj]

Nechte předjet rychlejšího jezdce

Mává se s ní na jezdce, který se má nechat předjet (např. na posledního, když ho chce o kolo předjet první), aby nezdržoval vedoucí skupinu. V některých soutěžích je pouze modrá, v jiných má navíc žlutý úhlopříčný pruh.

Černá vlajka[editovat | editovat zdroj]

Diskvalifikace

Vyloučení jezdce ze závodu, nelze se proti ní odvolat, používají pouze sportovní komisaři. Musí být doplněna tabulkou s číslem jezdce.

V NASCAR černá vlajka neznamená při prvním vyvěšení pro určitého jezdce diskvalifikaci. Znamená to, že jezdec musí do 5 kol zajet na pit-lane, aby si vysloužil penalizaci za např. rychlou jízdu na pit-lane nebo nesportovní chování. Pokud jezdec do 5 kol nezajede na pit-lane, je diskvalifikován ze závodu.

Černá vlajka s oranžovým terčem[editovat | editovat zdroj]

Technická závada

Vozidlo nesplňuje technické podmínky pro závod (poškození po nehodě - upadlý tlumič, chybějící nárazník) - vozidlo musí zastavit v depu a pokud nebude opraveno, nemůže pokračovat v závodě.

Černobílá vlajka[editovat | editovat zdroj]

Nesportovní chování

Napomenutí jezdce za nesportovní chování.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]