Seven Sisters (stanice metra v Londýně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Seven Sisters (stanice metra))
Seven Sisters
Vstup do stanice
Vstup do stanice
StátSpojené království
MěstoLondýn
ČtvrťSeven Sisters
UliceSeven Sisters Road
Vznik1872
DopravceTransport for London
Abellio Greater Anglia
LinkyVictoria Line
Počet cestujícíchmilionů / rok
Technické informace
Počet nástupišť5
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seven Sisters je jednou ze stanic londýnského metra a National Rail nacházející se v londýnské městské části Seven Sisters v obvodu Haringey. Stanici obsluhují Victoria Line a železniční společnost National Express East Anglia. Nachází se v tarifní zóně 3. Je v docházkové vzdálenosti od stanice South Tottenham, která spadá pod London Overground.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Stanici postavila společnost Great Eastern Railway (GER), konkrétně Stoke Newington & Edmonton Railway 22. července 1872. 1. ledna 1878 GER otevřela další větev směrem na severozápad do stanice Palace Gates. Kvůli nevýnosnosti však byla větev v roce 1963 zavřena a trať demontována.

První úsek spolu i se stanicí na Victoria Line otevřeli 1. září 1968, i když přestup se železniční stanicí byl umožněn až v prosinci toho roku. Původní vstup do stanice společnost GER vybudovala na sever od současné železniční stanice s vyústěním na West Green Road, ale v roce 1872 byl otevřen vchod na opačné jižní straně z přístupem na Seven Sisters Road. Původní vchod byl v tom roce uzavřen. Druhý vchod do stanice zahrnuje hlavní vestibul Victoria Line a nachází se na obou stranách High Street kousek za křižovatkou s Seven Sisters Road (přístup přes podchod). Victoria Line má ve stanici tři nástupiště, kde jedno z nich je vyhrazeno pro soupravy směřující z centra do depa Northumberland Park.

Úsek na Victoria Line mezi stanicemi Finsbury Park a Seven Sisters je nejdelším podzemním úsekem v síti. Během plánování se uvažovalo, že stanici Manor House na Piccadilly Line by přebudovali na stanici Victoria Line, přičemž Piccadilly Lin] by pokračovala v nových tunelech přímo do následující stanice Turnpike Lane. Návrh byl však zamítnut z důvodu velkých omezení a vysoké ceny.

Linky[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Seven Sisters (stanica metra) na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Walthamstow Central Metro v LondýněVictoria Line směr Brixton
Tottenham Hale Seven Sisters Finsbury Park
Walthamstow CentralBlackhorse RoadTottenham HaleSeven SistersFinsbury ParkHighbury & IslingtonKing's Cross St. PancrasEustonWarren StreetOxford CircusGreen ParkVictoriaPimlicoVauxhallStockwellBrixton