Sdružení obrany spotřebitelů-Asociace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace (zkráceně SOS – Asociace), dříve Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje, je nestátní nezisková organizace založená za účelem poskytování právního poradenství spotřebitelům a prosazování jejich práv.

Jádro SOS – Asociace tvoří několik členů zaniklého Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), zaniklého v roce 2010, respektive 2012.[1] Asociace poskytuje právní poradenství spotřebitelům v Jihomoravském kraji prakticky už od roku 2003. Po zániku Sdružení obrany spotřebitelů, jehož bylo součástí, však svou působnost rozšířilo i do dalších krajů ČR. Předsedkyní SOS – Asociace je Gerta Mazalová. SOS – Asociace sídlí v Brně.[2]

Osobní poradny[editovat | editovat zdroj]

Poté, co byla ukončena činnost Sdružení obrany spotřebitelů, o. s., SOS – Asociace otevírá zavřené poradny ve všech krajích. V současné době SOS – Asociace poskytuje právní poradenství spotřebitelům na území celé České republiky – jedná se o bezplatné právní poradny v kraji Jihomoravském (Brno a Vyškov), Olomouckém (Olomouc, Prostějov, Šumperk), Moravskoslezském (Nový Jičín, Opava), Zlínském (Uherský Brod), Jihočeském (České Budějovice, Tábor), Královéhradeckém (Hradec Králové, Albrechtice nad Orlicí ), a také v kraji Vysočina (Velké Meziříčí, Bystřice nad Pernštejnem,Jihlava). Postupně jsou otevírány také další poradny.[3]

Charakteristika činnosti organizace[editovat | editovat zdroj]

Hlavní činností organizace je poskytování osobního, telefonického a internetového právního poradenství pro spotřebitele.[4][5][6] Vedle toho se SOS – Asociace věnuje dalším aktivitám. V rámci spotřebitelského práva se zabývá problematikou reklamací, předváděcích akcí, smluv uzavřeným mimo obchodní prostory, distančních smluv či energetiky. Na některé oblasti spotřebitelského práva se přímo specializují pracovní skupiny. Jedná se o obuv a oblečení, potraviny a zdraví, bydlení, telekomunikace, exekuce a insolvence, cestovní ruch, dětské zboží, finance. Poradenství je postupně rozšiřováno o další odvětví, např. ochranu pacienta či ochranu nájemce. Pro spotřebitele jsou v osobních poradnách k dispozici zdarma brožury a letáky zaměřené na řadu oblastí spotřebitelského práva. SOS – Asociace také sleduje a řeší kauzy, ve kterých dochází k porušování práv spotřebitelů- např. kauzu společností OIG[7], Streemsun[8], Skylink a CS Link[9].

Mezi další činnosti SOS – Asociace patří pořádání besed pro spotřebitele, spolupráce s médii, zlepšování spotřebitelsko-podnikatelského prostředí prostřednictvím programu Garance ochrany spotřebitele – GOS[10], provádí mimosoudní řešení spotřebitelských sporů [11] , provozování osobní poradny ve věcech sociálních a rodinněprávních[12] a taktéž členství v Spotřebitelském poradním výboru při MPO ČR. Taktéž se podílí na připomínkování zákonů, spolupracuje s dozorovými orgány i dalšími organizacemi a pořádá školení pro podnikatele.

Činnost této neziskové organizace zajišťují dobrovolníci zejména z řad studentů Právnické fakulty Masarykovy univerzity, ale také dalších vysokých škol i středních škol v Brně. Dobrovolníci po absolvování zkoušek a obdržení certifikátu pracují jako odborní právní poradci v osobních poradnách.

Členství v dalších organizacích[editovat | editovat zdroj]

SOS – Asociace je členem Asociace nestátních neziskových organizací Jihomoravského kraje (ANNO JmK), která je partnerem Jihomoravského kraje.[13]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Moravskoslezské sdružení spotřebitelů (MSS) / Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) / Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace
  2. Archivovaná kopie [online]. Sdružení obrany spotřebitelů-Asociace. O nás [cit. 2013-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-10. 
  3. Osobní poradny SOS - Asociace. Dostupné online. 
  4. Telefonické poradenství. Dostupné online. 
  5. Osobní poradenství. Dostupné online. 
  6. Elektronické poradenství. Dostupné online. 
  7. Archivovaná kopie [online]. OIG [cit. 2013-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-10. 
  8. Archivovaná kopie [online]. Krém za korunu [cit. 2013-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-10. 
  9. Archivovaná kopie [online]. Skylink a CS Link [cit. 2013-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-10. 
  10. Garance ochrany spotřebitele. Dostupné online. 
  11. Archivovaná kopie [online]. Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů [cit. 2013-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-06. 
  12. Archivovaná kopie [online]. Poradna ve věcech sociálních a rodinněprávních [cit. 2013-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-06. 
  13. Asociace nestátních neziskových organizací Jihomoravského kraje. Dostupné online.