Scooter Braun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Scooter Braun
Narození18. června 1981 (42 let)
New York
Alma materEmoryho univerzita
Greenwich High School
Povolánítalentový agent, podnikatel, talentový manažer a herec
ChoťYael Cohen Braun (2014–2021)
Funkcečlen správní rady
PodpisScooter Braun – podpis
Webscooterbraun.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Scooter Braun v roce 2020

Scooter Braun, celým jménem Scott “Scooter” Samuel Braun, je hudební producent, hledač talentů a podnikatel.[1][2][3] Začínal jako promotér a za svou kariéru se stal managerem mnoha významných hudebních interpretů jako The Black Eyed Peas, David Guetta, PSY, Demi Lovato, Ariana Grande, Post Malone, Ozuna, Tori Kelly, Martin Garrix nebo Ava Max.[3] Stojí i za objevením zpěváka Justina Biebera skrz sociální síť YouTube v roce 2007.[4] Je výkonným ředitelem americké divize jihokorejské hudebně zábavní společnosti HYBE, která stojí za vznikem celosvětově známé hudební skupiny BTS.[5]

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho prarodiče přežili Holokaust, jeho otec byl zubař a matka ortodontistka. Vyrůstal se dvěma sourozenci v Greenwich v Connecticutu - od svého původu se ale distancoval a lidem tvrdil, že vyrůstal v Queensu.[2] Jeho manželkou je Yael Cohen Braun, se kterou má tři děti.[3][6]

Během studia na vysoké škole Emory University, kde získal svou přezdívku, se stal promotérem studentských párty. Díky tomu byl oslovený rapperem Ludacrisem, aby propagoval jeho hudbu a postupně si v Atlantě vytvořil konexe s rozvíjející se rapovou a R&B scénou.[2] Studium na vysoké škole nedokončil a místo toho se spojil s hudebním magnátem Jermainem Duprim a později se stal šéfem marketingového oddělení v jeho atlantském hudebním vydavatelství So So Def už ve svých 20 letech.[5][6]

Na rozdíl od ostatních lidí v jeho branži začal více aktivně využívat rozšiřující se sociální sítě k navazování kontaktů a hledání nových talentů.[7] Mnoho prvních později významných hudebníků objevil díky YouTube, jako Carly Rae Jepsen, Justina Biebera nebo PSY.[6]

V roce 2007 založil vlastní společnost SB Projects a kromě hudby se začal angažovat i v televizi a filmové produkci, následně produkoval několik různých dokumentárních filmů o hudebních umělcích, se kterými spolupracoval (například sérii Justin Bieber: Seasons a dokument o zpěvákovi Never Say Never nebo dokument s Arianou Grande Excuse Me, I Love You pro Netflix).[2]

Spor o nahrávky Taylor Swift[editovat | editovat zdroj]

Během své kariéry se dostal do medializovaného sporu se zpěvačkou Taylor Swift, kdy v roce 2019 odkoupil skrz svou společnost Ithaca Holdings LCC hudební vydavatelství Big Machine Records a s ním i výhradní práva na užití a další prodej nahrávek jejích šesti prvních alb Taylor Swift, Fearless, Speak Now, Red, 1989 a Reputation. Po neúspěšném sporu a jednání se Swift prodal v roce 2020 práva k albům společnosti Shamrock Holdings a Swift se rozhodla svá práva získat do jisté míry zpět znovu nahráním alb pod označením "Taylor's version".[4][8][9][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BOULTON, Martin. Why are major pop stars turning their backs on Scooter Braun?. The Sydney Morning Herald [online]. 2023-08-25 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d Inside Scooter Braun’s life – from Taylor Swift feud to star clients leaving. The Independent [online]. 2023-08-23 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d TREPANY, Charles. Who is Scooter Braun? A look at the man who became Taylor Swift's 'worst case scenario'. USA TODAY [online]. [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b GOMEZ, Dessi. Who Is Scooter Braun? The Music Manager's History, From Bieber to Swift [online]. 2023-08-22 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Why Music Manager Scooter Braun Is in the Spotlight. TIME [online]. 2023-08-22 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b c Everything to Know About Scooter Braun, the Mogul Who Bought Taylor Swift's Music Catalog. Peoplemag [online]. [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. EVANS, Brian D. Council Post: How Scooter Braun Built One Of The Most Successful Management Companies In The World. Forbes [online]. [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. ASWAD, Jem. What the Hell Is Going On in Scooter Braun’s Empire? [online]. 2023-08-22 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Scooter Braun shares his 'regret' after purchasing Taylor Swift's musical catalog. EW.com [online]. [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Scooter Braun na Wikimedia Commons