Sbor Bratrské jednoty baptistů v Litoměřicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sbor Bratrské jednoty baptistů v Litoměřicích je místní baptistická církev v Žižkově ulici (červený kostel), má kolem 140 řádných členů a téměř 50 dětí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie sboru se pojí s přistěhováním několika rodin, potomků pobělohorských exulantů, po druhé světové válce z českých enkláv v Polsku a na Volyni. V září roku 1945 byl pod vedením kazatele Ludvíka Bureše v Litoměřicích ustaven sbor, který své sídlo kvůli rostoucí baptistické komunitě přesunul v roce 1947 do Lovosic. V té době na lovosicko přicházeli další baptistické rodiny z východu, zejména rodiny příslušníků tzv. Svobodovy armády. Byl založen pěvecký sbor, sdružení mládeže a konaly se evangelizační shromáždění. Růst lovosického sboru byl po šesti letech rozvoje násilně narušen zatčením a nezákonným odsouzením kazatele Bureše za tzv. protistátní činnost. Přesto za tuto poměrně krátkou dobu pokřtil na vyznání víry 98 nových bratří a sester. Početnější lovosické shromáždění je státem registrováno jako hlavní sbor a litoměřičtí baptisté se stávají stanicí. V šedesátých letech posílilo litoměřické několik rodin přistěhovaných z podkrkonoší a z Lovosic. Kazatel Pavel Čáni vedl sbor a zvláště mladé k misii a pokřtil za deset let své činnosti 57 nových věřících. V roce 1989 se sbor stal samostatným a do Litoměřic přišel kazatel Jan Pospíšil – v té době má sbor 58 členů a 28 členů na stanici v Děčíně. Nová doba svobody umožnila novou misii a každý rok bylo vykonáno několik křtů nově uvěřivších (celkem 56) zejména mladých lidí. Za necelých pět let od vzniku sboru tak vzrostl počet členů na dvojnásobek. V roce 2019 sbor oslavil 20 let své samostatné existence.

Kostel[editovat | editovat zdroj]

Původně se sbor scházel „U dubu“ v Palachově ulici, ale v období politického uvolnění „pražského jara“ získal do spoluvlastnictví od husitské církve zchátralý německý kostel v Jiráskových sadech. Ten opravili, ale chyběl prostor pro vyučování dětí, dorostu a mládeže, nevyhovovalo sociální zařízení a uvnitř bylo velmi chladno. Následovala komplexní rekonstrukce kostela pod vedením Ing. Slavomíra Slámy, kdy byla loď horizontálně přepažena.

BETHEL[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 zakoupil sbor bývalý klášter od řádu klarisek a pustil se s pomocí řady křesťanů ze zahraničí do kompletní rekonstrukce. Vznikl zde byt kazatele, křesťanský klub UCHO, kavárna Alfa a v roce 1999 začala sociální práce s dětmi z ulice, zvláště s těmi, které opouštějí dětské domovy. Pro sociální práci sbor založil občanské sdružení a 15.12.2000 byl v tomto Domě křesťanské pomoci Bethel slavnostně otevřen ředitelem Mgr. Robertem Krejčím jeden z prvních Domů na půli cesty v Čechách.

Kazatelé[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]