Sam Berns

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sam Berns
Rodné jménoSampson Gordon Berns
Narození23. října 1996
Providence
Úmrtí10. ledna 2014 (ve věku 17 let)
Foxborough
Příčina úmrtíProgerie
Povolánímotivační řečník, student a kreslíř
Oceněníorlí skaut
Webprogeriaresearch.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Sampson Gordon „Sam“ Berns (23. října 1996 Providence, USA10. ledna 2014 Foxborough, USA) byl Američan, který trpěl vzácnou genetickou poruchou progerií, nemocí způsobující předčasné a urychlené stárnutí. Snažil se rozšiřovat povědomí o této nemoci, ale předávat také pozitivní přístup k životu. Dožil se 17 let.

Život[editovat | editovat zdroj]

Progerie byla Samovi diagnostikována, když mu byly necelé dva roky.[1] Lékaři odhadovali, že se nedožije více než 13 let. Nemoc mu přivodila zdravotní obtíže i stařecký vzhled, dosáhl kvůli ní také jen nízkého vzrůstu. Byl velkým fanouškem týmu Boston Bruins, jeho blízkým přítelem se stal slovenský kapitán týmu Zdeno Chára.[2]

Sam chodil na střední školu ve městě Providence, byl členem orchestru, hrál na speciálně odlehčený buben.[3]

Samovi rodiče, oba lékaři, založili v roce 1999 neziskovou organizaci The Progeria Research Foundation, která se zabývá výzkumem progerie.

Ve filmu[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 byl o Samovi a výzkumu progerie natočen dokument HBO Život podle Sama (Life According to Sam). Téhož roku promluvil o své nemoci a přístupu k životu na konferenci TED. Jeho přednášku s názvem Moje filozofie pro šťastný život (My philosophy for a happy life) od té doby na internetu vidělo přes 49 milionů lidí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sam Berns, 'remarkable' teen who battled rare rapid aging disease, progeria, dies at age 17. National Post [online]. 2014-1-13. Dostupné online. (anglicky) 
  2. V Bostonu mají smutek. Zemřel 17letý fanoušek, který vypadal jako stařec. iSport.cz [online]. 2014-1-15. Dostupné online. 
  3. Teenager v těle stoletého: Inspiroval svět až do své smrti. Aktualne.cz [online]. 2014-1-14. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]