Rádiová přístupová technologie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rádiová přístupová technologie (anglicky Radio access technology, RAT) je metoda podkladového fyzického spojení do rádiové komunikační sítě. Mnoho moderních mobilních telefonů podporuje v jednom zařízení několik rádiových přístupových technologií jako například Bluetooth, Wi-Fi a GSM, Universal Mobile Telecommunications System, LTE nebo 5G NR.

Termín RAT se tradičně používá pro popis interoperability v mobilních komunikačních sítích, například v článku od Virtej et al.[1] nebo v příkladě, který popisuje Wikipedie na stránce Rádiová přístupová síť.

Později se termín RAT začal používat při popisu heterogenních bezdrátových sítí.[2] Termín se používá, když uživatel zařízení vybírá mezi typy rádiové přístupové technologie pro připojení do Internetu. To se často provádí podobným způsobem jako výběr přístupového bodu v sítích podle IEEE 802.11 (Wi-Fi).[3]

Předávání spojení mezi RAT[editovat | editovat zdroj]

Mobilní terminál připojený pomocí nějaké rádiové přístupové technologie provádí měření signálu v sousedních buňkách a zprávy o měření posílá do sítě. Na základě těchto zpráv o měřeních poskytovaných mobilním terminálem může síť zahájit předání spojení z jedné rádiové přístupové technologie do druhé, tak zvané Inter-RAT (IRAT) handover, například z W-CDMA na GSM nebo naopak. Jakmile je předání spojení na novou rádiovou přístupovou technologii uskutečněno, kanály používané při připojení pomocí předchozí RAT jsou uvolněny.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Radio access technology na anglické Wikipedii.

  1. I. Virtej; S. Hamiti; T.A. Rantalainen; J. Parantainen; G. Sebire; E. Nikula. IEEE 54th Vehicular Technology Conference. VTC Fall 2001. Proceedings (Cat. No.01CH37211). [s.l.]: [s.n.], listopad 2001. ISBN 0-7803-7005-8. DOI 10.1109/VTC.2001.956430. Kapitola Radio resource control for GSM/EDGE Radio Access Network (GERAN)-inter radio access technology and inter-mode procedure, s. 1417–1421. 
  2. HOLLAND, S. O.; AIJAZ, A.; KALTENBERGER, F.; FOUKALAS, F.; VIVIER, G.; BUCZKOWSKI, M.; PIETRZYK, S. Management architecture for aggregation of heterogeneous systems and spectrum bands. ieeexplore.ieee.org. Září 2016, roč. 54, čís. 9, s. 112-118. Dostupné online. .
  3. Melhem El Helou; Samer Lahoud; Marc Ibrahim; Kinda Khawam. A Hybrid Approach for Radio Access Technology Selection in Heterogeneous Wireless Networks [PDF]. Duben 2013 [cit. 2013-10-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-02. 
  4. IRAT basics and WCDMA to GSM IRAT handover [online]. RF Wireless World [cit. 2020-06-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]