Rozhledny na Tyrų takas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Základní informace
Souřadnice
Map
Technické informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledny na Tyrų takas, litevsky Tyrų takas apžvalgos bokštai, jsou dvě rozhledny na louce na konci turistické trasy Tyrų takas na pobřeži Kuršského zálivu Baltského moře v západní Litvě. Nachází se severozápadně od vesnice Klišiai a západně od vodního kanálu Vilhelmo kanalas v seniorátu Priekulė (Priekulės seniūnija) v okrese Klaipėda. Geograficky také patří do Klaipėdského kraje a Přímořské nížiny (Pajurio žemuma).[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Rozhledny na Tyrų takas jsou dvě jednoduché nízké nezastřešené dřevěné příhradové stavby, které nabízí výhled na Kuršský záliv, kuršskou kosu a možnost pozorování ptáků. Výstup je možný po schodech se zábradlím. Vyhlídkové plošiny jsou ve výšce cca 3 m. Rozhledny jsou postaveny na podmáčené louce, kde se líhne vzácný stěhovavý pták rákosník ostřicový (Acrocephalus paludicola) a další ptáci.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Tyrų takas | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. 
  2. a b LITHUANIA, We love. „Paukščių takai“ – naujas pažintinis pėsčiųjų maršrutas Pamaryje [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. (litevsky) 
  3. Naujiena Pamaryje – naujas pažintinis pėsčiųjų maršrutas „Paukščių takai“. DELFI [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]