Rozhledna Rezavý hřebík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna Rezavý hřebík
Základní informace
Souřadnice
Map
Technické informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Rezavý hřebík (německy Rostige Nagel) je vyhlídková věž vyrobená ze 111 tun z nerezavějící cortenové oceli, se základnou pravoúhlého trojúhelníku s délkou přibližně dvanáct a osm metrů. Nachází se u Sonorského kanálu a jezera Sedlitz See v Lužické jezerní krajině v Německu[1] a jedná se o nezaměnitelný orientační bod v této oblasti.

Rozhledna je vysoká 30 metrů a je specifická svojí neobvyklou architekturou. Díky tomu je i častým fotografickým motivem. Návrh pochází od mnichovského architekta Stefana Giersa,[2] který v roce 2010 získal zvláštní cenu Spolkového ministerstva dopravy, výstavby a rozvoje měst v rámci udělování německé ceny za ocelové konstrukce.

Celkem 162 schodů vede k vyhlídkové plošině na věži. Z vyhlídkové plošiny z výšky 30 metrů je viditelných mnoho jezer, například jezera Großräschener See.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sornoer Kanal na německé Wikipedii.

  1. E.V, Deutsche Zentrale für Tourismus. Turistika v Německu - zájezdy, dovolená, prázdniny. www.germany.travel [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-07. 
  2. „Rostiger Nagel“ im Seenland. web.archive.org [online]. 2008-10-19 [cit. 2020-04-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-10-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]