Appalačské hřbety a údolí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ridge and Valley Appalachians)
Appalačské hřbety a údolí
Ridge and Valley Appalachians

Nadřazená jednotkaAppalačské pohoří
Sousední
jednotky
Alleghenská plošina, Modré hory

SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Členění Appalačského pohoří
Členění Appalačského pohoří
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Appalačské hřbety a údolí (anglicky Ridge and Valley Appalachians) je pásmo hřebenů a údolí v Appalačském pohoří.[1] Jedná se také o fyzickogeografický region v rámci Appalačského pohoří.[2] Appalačské hřbety a údolí se nachází při východním pobřeží Spojených států amerických, ve státech New York, New Jersey, Pensylvánie, Maryland, Západní Virginie, Virginie, Tennessee, Georgia a Alabama.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Rozkládají se v délce téměř 2 000 km, šířka se pohybuje od 20 km ve státě New York až po 130 km v Pensylvánii. Frekvence horských hřbetů přerušovaných jednotlivými údolími je různá. Ve Virginii vedle sebe leží deset hřebenů, které dosahují výšek 1 000 až 1 200 m. Naopak západně od Blue Ridge leží jediné rozlehlé Velké Appalačské údolí.[1] Hřbety jsou zalesněné, údolí jsou zemědělsky využívaná.[3] Celá oblast je tvořena prvohorními sedimenty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VOTÝPKA, Jan; JANOUŠOVÁ, Jaroslava. Severní Amerika. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. 420 s. Kapitola Appalačské pohoří, s. 154–157. 
  2. FENNEMAN, N.M. Physiographic divisions of the conterminous U. S. [online]. U.S. Geological Survey, 1946, rev. 2018. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ŠLÉGL, Jiří a kolektiv. Světová pohoří. Amerika. 1. vyd. Praha: Euromedia, Knižní klub, 2003. 176 s. ISBN 80-242-0960-8. S. 92.