Revival (obnovení)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Revival je termín používaný k popisu oživení či obnovení módní vlny z minulosti. Termín je zvláště rozšířený v pop music a jazzu. Často se však používá i ve výtvarném umění a dalších odvětvích kultury, ale také v módním průmyslu.

Oživení je obvykle doprovázeno i obnovou estetiky uměleckých, módních či hudebních stylů, které se opět stávají moderními. Některá oživení spouští i průmysl, ve smyslu positioningu.

„Revival kapely“ odkazuje na obnovu dříve rozpadlé kapely, se stejnými nebo i novými členy.

V muzikálech a jiných populárních formách divadla je revival obnovení hry poté, co se na jevišti dlouho nehrála. To se často děje v nové režii a s použitím současné výpravy. Oživení je stejně složité jako nová inscenace. Náklady na revival se vrátí v případě, že jej lze hrát bez přerušení po delší dobu. Proto se upřednostňuje před novou inscenací, aby se minimalizovalo finanční riziko. Muzikály, které zažívají četné revivaly, jsou často známé také jako filmové muzikály, jako je Grease (1971) nebo The Rocky Horror Show (1973).

V angličtině termín „revival“ označuje také nové styly v architektuře a dějinách umění (neogotika, neoklasicismus) nebo také hnutí náboženského obrození (např. Great Awakening ve Spojených státech amerických).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Revival na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Marcello Sorce Keller: Piccola filosofia del revival. Ve Goffredo Plastino (ed.): La musica folk. Storia, protagonisti e documenti del revival in Italia. Il Saggiatore, Mailand 2016, S. 59–106.

Související články[editovat | editovat zdroj]